測量(GP, BS, QS)討論區20

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
物管3XK一定好做過QS囉
想問下,hkis 要搵師傅開簿,係咪一定要搵翻hkis 會員?唔可以搵結構工程師或者建築師簽?
或者搵物管hkih果啲都得
小弟LS fresh grad , 想讀個local master 轉Real estate 去英國做 ,因為唔想去山卡啦地方返地盤,想知Real Estate 去英國出路好唔好
你英文好未好做
[急!GIS 高手入]點樣可以download 所以feature?
https://lih.kg/2895809
Qs 做5年大概幾錢非政府
Hd degree master?
Client, consultant, main con, subcon?
MHKIS, MRICS?
所以野都好大影響wo
Degree
normally 幾多
有牌同無牌
除左政府
25000 - 50000
5年都有5萬
QS真係幾好做
Hku grad 為左移民揀左qs
老實講 唔係為左離開真係唔好揀qs
係香港做人工唔高工時又長又辛苦 人地bs考到個牌都30k+ gp牌都未必洗(咁gp好講際遇嘅又)
做得qs就算餓你唔死做都做死 你能力高就俾撚曬d野你做(學野啦)能力低ot都未必做得曬d野
出黎搵得果2Xk 講真 degree grad嘅大家真係浪費曬dse個分 想當年求其揀個business/cs 一grad都可以20k+ 睇住身邊d fd又唔洗點ot 食飯又2個中 人工又高過你 真係心9淡

宜家拿拿臨考揀完個牌就走 去外國真係qs唯一出路 淨係人工差唔多 workload / stress少好多都差好遠
上面講5年有5萬
OK la
最勁嗰啲就係囉 仲有大部份人喺20,000到30,000到徘徊緊唔講啫
有數得你計,當你做consultant fg 18k,每年最多加2k,考到牌加多4k,5年經驗分分鐘得30頭。
頭2年18k+2k+2k+4k=26k 考牌轉工+6k=32k
3-4年:32k+3k+3k=38k
第5年轉工:50k

Btw 想知實際無牌5年有無35k
Consultant / 大判 / client
既係2年1 take pass就有32k? 會唔會諗得太美好
仲要第五年轉工嗰陣加12k? 做到咁真係人中之龍
好似大部份consultant都係呢個range,最多都分分鐘得5k
考完一般幾多錢?
聽你地講到咁差
呢一行30歲ugrad 有無40k嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞