測量(GP, BS, QS)討論區20

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
有冇睇RICS佢認邊個Stream?
你本身有degree, 直接讀master
一定要認嗰個stream先考得?
想拎GP,HKIS係咪得HKU MSc in Real Estate認?啲同事全部都係讀BSc就冇再讀上去
你想考RICS 定 HKIS?
hkis 咩degree 都認
BS全名Building Surveying

我諗應該全香港冇一個讀Building Surveying既人會同人講讀BS
請問有咩問題?
香港講BS通常都解讀building service
果個係BSE building services engineering
9 月做同學
好似好多同學咁喎
原來唔認polyu master
當然入到hku msc re更加好啦
點解唔讀rmit
但佢寫只要有正規大學degree, 行3年APC 就可以考牌。 點解master 唔認咁奇怪
原來你指行non-cognate (行3年) 不過好難啦

唔認polyu master即係無得行2年cognate
仲有無得apply呢?
你指同事係surveying degree定無關既degree但又無讀上去?
讀HKU MSc可以考牌之餘 仲要識下人既 好多大公司property trainee又唔係果科都一定要讀
HKU MSc in Real Estate 唔易入,大多都係大公司啲MT同佢哋主要Finance底,我驚冇基本功會讀得好辛苦先諗其他⋯⋯
應該都好難入,加上大公司可以薦啲人去讀 全期學費大概幾錢呀?
唔易入 可能多人爭啦
但真係讀既野好少 仲少過undergrate
搞到我都好苦惱我都唔知前路點,但要升上去一定要讀,公司本業嚟
想拎GP,HKIS係咪得HKU MSc in Real Estate認?啲同事全部都係讀BSc就冇再讀上去
仲有無得apply呢?
你指同事係surveying degree定無關既degree但又無讀上去?
讀HKU MSc可以考牌之餘 仲要識下人既 好多大公司property trainee又唔係果科都一定要讀
HKU MSc in Real Estate 唔易入,大多都係大公司啲MT同佢哋主要Finance底,我驚冇基本功會讀得好辛苦先諗其他⋯⋯
唔易入 可能多人爭啦
但真係讀既野好少 仲少過undergraduate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞