測量(GP, BS, QS)討論區20

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
多謝Ching你意見 你點咗個point出嚟,考牌都真係睇自己做化 好行都要講 有志者事竟成
我個年代無非認可degree簽3年呢樣野 所以一定要讀
但degree都好 都無咩讀到 做野先學到
Ching並行 意思係咪應該因為我本身有Degree就可以行probationer route 叫老細簽做見住HKIS個見習測量師member先? 同時讀住相關Degree先
你讀個master 都要兩年, 讀兩年後先簽簿, total 要4年。 所以點解要讀
唔係, 睇依個文件最後一頁。 讀唔關事既degree, 3年就可以考牌。 唔洗讀相關degree
https://www.hkis.org.hk/hkis/papers/qsd/APCQS-RuleNGuide.pdf
收到Thx Ching
依個網話fg 有24000蚊人工
想問一般real estate consultancy firm 既project management 既project係做咩多? 係咪多數請番QS人?
你係咪問CBRE?
係呀 或者jll果啲
都係睇錢份上姐
想知 real estate consultancy firm 排名 eg. Colliers/ cbre/ JLL/ knight frank/ cushwake
讀Gp係咪唔洗諗移民可以做番本行
有無ching 可以分享下點prepare RICS interview (valuation) ? 除咗要熟自己submission 既野之外。同大概會問咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞