測量(GP, BS, QS)討論區20

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
呢行的確入政府或者HA係最終目標(人工最好130k),唔會入唔到,只會分早入定遲入,keep住in實請

但如果你唔諗住入政府,呢科的確讀唔過。
又唔可以話好筍,poly 5寶果D, 起薪高好多又唔駛再考牌,一出黎3萬max 7萬,但Surveying 一出黎得2萬,考唔到牌最多4萬(不過BS入到HA冇牌可8~9萬)
但考到牌就打滾多10年至15年會上到130k
算係蝕頭賺尾
你用返用 5寶分數入surveying 個班就係
唔係歧視白紙/ive/thei/野雞/city
不過分數高好大程度反應個人有幾醒
高分低能老實講都係少數
有幾多個真係山雞變鳳凰
真係有咪俾學店用嚟做生招牌呃更多傻仔入局
醒既人入邊度都係會搵到差唔多咁上下
應該睇人唔係睇科
有poly5寶分數但想投身建築專業點解唔做建築師而要做測量師?仲要係你所講上下限咁闊嘅測量行業?

BS能夠做嘅建築師都能夠做到。 人地向上可以去做起樓,做PM。 向下可以做A&A,MBIS同埋申請各種牌照(只要個市差起上嚟咩都食),其附帶樓宇設計功能。

而BS呢,我好似未睇過有任何新樓圖則係由BS簽名,只係得A&A有。

站起一個老細或者一個trader嘅角度嚟諗。
我收client呢單deal嘅價錢多數都係個deal嘅成本價x y%作為我嘅收益。 同埋當我選擇請人run project,同一個價錢下有Architect同埋BS比我揀,我點解要請BS而唔係architect?

事實上BS提供所謂嘅服務嘅銀碼就已經比較細(人哋起大樓成十幾億上落,你頂多得2-3億仲要比人嫌貴)因此收到嘅酬金都唔會好多。我唔否認一定有小部分嘅聰明人能夠達到你所謂130K嘅收入水準, 但係唔好忘記時間都係成本嚟。十幾年嘅時間要專心為事業打拼,所犧牲嘅家庭關係,個人健康,逝去的青春,感情生活又係唔係可以有賺,又或者係唔係可以用錢去衡量,而換嚟一個只係喺香港適用,到外國係水土不服嘅HKIS BS牌又係唔係值得?

我唔係否認金錢喺香港嘅重要性,我只係質疑一個收入上下限差距咁大(由30k-130k,而喺政府工作的人員收入佔頂端收入(80k以上)差唔多有30%)而入場門檻相對高(以呢幾年degree收分標準嚟睇)係咪對一個剛剛好入到測量學嘅學生又或者半途出家嚟讀測量一個好嘅選擇?
BS 係平價建築師就一定係

我離開左學生太耐
而家收生成績計 五寶> 兩大建築>測量?
唔係話測量個分拍得住law咩
你有冇牌先...?
有牌 冇牌 甚至有AP資格
唔計入政府
同等年資下
BS都係平價建築師
唔知

但測量不嬲都收得低過建築
而測量師考牌個門檻又低過建築師
測量師低人工過建築師都好合理
醒既一畢業做幾個月野已經轉咗行
我知近年HKU Law 高surveying 少少, Arch 高唔高過Law 又冇特別睇

但要留意返,收生高不等於果科人工高,這是肯定的
係咪轉做保險
轉做科文 安全主任點睇
想問四大乾收銀
如利脾,wtx

移民離職潮嚴唔嚴重?
建築師賤極都係做mbis
Bs 最賤會做埋 驗樓屍 度面積 之類
甚至係bd外判job幫佢地去郵局寄掛號信出order
最叻就係拎住枝珍寶珠周圍敲
D客問你係咪乜野電子儀器
就只可以柒下柒下咁答只係一碌棍
科文同安全主任其實唔差
三四年經驗都過30k
BS QS剛考到牌都係大約呢個價
安全主任仲要係入行門檻同註冊門檻低過測量好多
diu 我當年唔生性 真係咁樣揀

不過走得快好世界
走左去邊
做狗, 做AO,入職已經5萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞