[where is咸蛇?] F1 2021 季後討論區 6

1001 回覆
2 Like 17 Dislike
保爺:我唔識跑水呢下小動作,係我故意係最近四年加上去,來裝你呢個老狐狸!
廢車會輸
不了
咁唔好咁講

今年平治打策略戰無碌柒應該得閪班牙俄羅斯

沙特如果唔係vsc食走咗Max S1拉距離既機會都隨時俾Max偷到雞
其實如果限制 車手一季 出20場
可以比機會後備車手發揮有無得諗

當一季23場 後備車手最少都可以有6場 落下場跑
但如果好似今季鬥到最尾一場
少咗6場好大爭議
大家都少咁多場 有咩爭議

反而仲可以 當戰術 例如某d 劣勢場 出後備戰手 慳返一場機會

YouTube堡退役
所以平治神搵到了保子

以示對芬蘭車手嘅殺雞儆猴
無聊計過下數

上年有五六場保子同鹹都係得幾秒差距
如果當保子嗰幾場喺自由比賽下快過鹹
咁其實都只係保鹹 5:8 / 6:7

雖然鹹中武肺但都只係停咗一場
仲要嗰場係pit stop閹曬素同保

結論就係
保子識揸到射星星都冇用
鹹爺唔夠你快一樣可以令到你架車慢返

俾你一年拎兩個分冠都冇乜所謂
還掂你份contract係喺人哋手
你係咪可以100%sure出賽嗰20場唔會壞車?
佢應該冇睇之前
康打/紅牛成日dnf
咸狗就全季乜事都冇
要鬥少6場 不如直接頒獎
大家都會壞車架啦,最好就出後備車手先壞車
又可以慳返一次機會
壞車都有得計
邊隊咁勁識神通
嗯...

現代F1本質係一場玩財技嘅商業活動嚟

車隊搵新人上嚟玩主場當然冇所謂
但係比賽收視率仆咗 或者 點樣set個rules & liability
個責任係喺Liberty Media度

以Liberty咁度縮嘅性格好難想像咁會曬時間去搞個咁精緻嘅玩法
無得驚架啦,比機會後備車手 出場先係首要目標
所以YouTube堡咪醒
芬蘭人 摩納哥大 掛德國國旗
話自己Flying Finn又得
德國佬話你偽德國人都要畀面你支旗
摩納哥更加唔使講 屋企樓下緊係熟路 贏咗3次摩納哥

一話退休 幾邊都識人罩住自己 立於不敗之地
幾場出後備就會仆直
Lee d諗法真係太保守
出少一場oh no no
輸24分
係咪個後備車手嘔番24分比個正選?
同埋多數後備車手之所以係後備車手

唔係因為佢哋唔夠人快
而係因為冇marketability

商業主導下無謂令到大家損手
無論Liberty Media、場主、車隊車手團隊 定其他stakeholder
錢係永遠唔會有人覺得會賺夠

改一樣嘢影響嘅就係全部人
幾場出後備就會仆直
Lee d諗法真係太保守
出少一場然後oh no no
全年輸24分
係咪個後備車手嘔番24分比個正選?
針對嘅車手而來嘅sponsorship
針對地區嘅賽事轉播marketing

我明你講啲乜
大家都會出後備架啦,
今場少左24分 下場到對方出後備 咪一樣少24分

到最後大家都係出20場 其實無存在輸多左
有無諗 反而出後備加大商機

人多左 贊助多左 變化大左 刺激左 吸引力大左
我係講你出少一場
然後你一場壞車搞到全年輸咗
係咪後備車手嘔番啲分比個正選
其實應該規定有wildcard entries就真,容許車隊一季5/6場出第3架車,尾5場就唔出得以免影響爭冠大局,咁做可以比d跑過FP1嘅Young Driver/Reserve Driver出下,好似motogp 咁,每站唔同隊出第3架車,變左多番少少F1位,又真係可以考下佢哋牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞