Chromecast with google TV 討論區 [2]

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
價錢網..
2百幾 HD版
3百幾 4K版
駛唔駛火牛?
舊電話嗰啲USB火牛已經夠推
原來usb咁簡單
聽日去買
不過iPhone嗰粒5V1A唔夠力
我求其搵部舊An機送嘅 5V 1.5A已經boot到
想請問

係咪無得睇黃藍viu..? 我係store 見到個apps 但藍viu話我系統唔支援, 黃viu話唔支援地區
我明明係香港

同埋點樣先用到airplay

Thank you
用唔到airplay架咩
啱啱今日買,唔係好研究到點㩒
google咗好似唔得 要係chromecast裝個叫airscreen既app
唔該哂!!!
啱啱試左用airscreen 可以用手機airplay睇到黃viu 同bilibili
分享一下我帶Google TV去旅行遇上酒店wifi要Login (captive portal) 既解決方法
1. 出發前, Google TV預先裝一個Web browser
2. 電話連接酒店wifi並Login, 檢查IP address, 我例子 (172.16.x.x)
3. Google TV 連接wifi, 打開browser瀏覽 http://172.16.0.1, 成功的話就會去到Login page
如果旺角買邊度最平
旺電唔知有冇
喺SmartTube settings配對一次手機
手機YouTube / ReVanced app, Link with TV code輸入個電視個code
之後睇片cast,揀返SmartTube,就會係用SmartTube開,唔係YouTube
正,今晚返去試
折衷方法就係喺電話youtube開條片
之後喺電視撳返觀看紀錄繼續睇
我依家係咁呀
都係呢到d巴打教
唔知呢度有冇人分享過,或者可能係唔重要嘅嘢

Chromecast with Google TV可以配合home assistant
有部機行home assistant+zigbee dongle,就做到唔同嘅嘢
ikea智能裝置都係行zigbee,唔需要再買佢個hub,例如配合ikea嘅聲音遙控器,可以set做撳一下控制Google TV media play/pause,撳2下開SmartTube,扭左右係較音量
又或者多裝置連動,例如2am唔係播緊片就會閂燈
google assisstant感覺係3大智能家居之中最癈
Home Assistant 係另一樣嘢
https://www.home-assistant.io/

不過Home Assistant都可以配合Google Assistant
Google Assistant 好多小問題,簡單就ok,梗係有啲位差少少做唔到
隻 remote壞左,香港邊到有得賣?大約咩價錢到?
我諗你攞部爛鬼android機裝google home仲平過你買隻遙控器
你部電視支援 HDMI CEC 的話可以直接用電視搖控黎控制,我買左冇耐後已經直接用電視搖控算,用落更方便
用藍牙keyboard, mouse ...打字又得
想問下chromecast 係唔係一定要插火牛,我見屌米隻手指可以插電視嗰usb位就得,唔使另插電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞