Chromecast with google TV 討論區 [2]

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我直接用語音算
我啱啱買連倉頡都揾唔到,見人gboard可以揀粵語之後有倉頡但我揾唔到粵語
可以用手機android tv remote app打字
求救我reset 完chromecast,但實體remote 又壞左 pair up 唔到,手機個android tv remote app又connect 唔到, 仲有冇咩方法
即係你完全控制唔到部機(實體remote/ remote app)?

係咪可以插有供電port嘅usb-c hub再插隻mouse/keyboard嚟用
藍芽Mouse 係search 到 但pair up 失敗 唔知係唔係主機藍芽壞左
感謝大大 岩岩用藍芽mouse connect 到,可以用電視搖控頂住
Disney plus個倉頡係咪廢打唔到中文

咁樣係咪姐係無cut單?
巴打用邊間集運
師兄我有隻chromecast ultra 有冇教學點操作? 唔係好識搞
有冇人開唔到Netflix 啱啱買既其他都開到但就係開唔到Netflix 已經del左重dl
舊版只係純粹個轉接器

新版行 GoogleTV, 可裝app + 有remote + 有廣東話voice search+出到4K, DA同DV, 無電話照用到, 部份 App嘅表現喺Google TV直接開好過用手機投射, 點樣功能一樣??????

最值得買一係APPLE TV, 一係 Chromecast with Google TV, 唔會舊版 Chromecast

除非唔洗錢咪用黎當backup, 另外Firestick 要做工程師同無廣東話voice search.
Reset 過 應該係電池漏汁搞到壞左
咁試下拆開清理下腐蝕左地方..
搖控千期唔好用鹼性電, 尤其係 GP 電, 必死無疑.
用返充電或者碳牲電池.
之前冇 後尾gboard更新左先有
剛剛先見到有十月更新
想問下我用remote個input制 本身睇緊電視會即刻轉去HDMI1 (即係GOOGLE TV)果度 但好似唔可以禁番同一個制由HDMI變番去TV MODE 者係我要用番我電視個Remote黎做呢樣野 咁樣係咪正常?
我無呢個問題
咁我再試下較下d setting先 轉Hdmi得但轉Tv唔得好怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞