Chromecast with google TV 討論區 [2]

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
有冇人係會駁usb hub用
我自己會經usb hub再駁藍牙keyboard同usb dac用
但係update完android 12就唔可以再經usb出聲
唔知純粹係bug定有意攞走
Reddit同google community都有人討論緊
https://www.reddit.com/r/Chromecast/comments/z3ezt4/google_removed_usb_audio_support_from_chromecast/
唔好意思我新入左個4k嘅 Chromecast with Google tv 喺settings較左做4k 用到 但有時睇野嘅時候會突然成個畫面綠曬 但聲就依然有 要熄左再開先得

我嗰部係samsung smart tv 大概4-5年前嘅 model黎
用咩app?睇咩?
viutv 同 netflix都試過
試吓插其他device試吓
其他冇事呀 由舊Chromecast 換新嗰個 舊嗰個未試過綠Mon
係咪火牛問題?
原裝火牛
咁癲可以駁DAC? 我仲諗住砌部MEDIA PC添
你唔係一個窿
買咗俾老豆老母睇netflix 黃藍viu 又係會睇睇下綠mon, 隔3-4個字就會突然間暗一下就綠mon
一樣都係5-6年前samsung 嘅半smart tv
而家試緊唔用4k, 行1080睇下仲有無呢個問題
過幾日返嚟包膠
試下其他
我係用其他火牛 5V 1.5A以前電話送嗰啲
用咗成年冇事
諗緊係咪4k 但1080 source有bug又或者係個hdmi port事
想請教用邊款 usb hub support?
有人話唔係隻隻得
可以駁dac其實贏哂apple tv/mini pc做影音streaming
但係Update完冇咗
我用緊verbatim 7 in 1
我諗應該要揀返有power delivery嘅
第三個窿
睇一陣又要重開,搵唔到方法解決
已試過晒以上方法都一樣
唔係吓嘛, 好似咁多人唔知咁既, 去 設定, 顯示 個欄, 跟住好似係色彩個欄較返 SHDR 就可以出返 4k 60Hz

呢個都好似要睇吓, 我都喺岩岩知
chromecast with google tv 4k 50/60hz 開唔到 Dolby Vision 問題 (已解決)
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=77&tid=2615289&extra=&page=1
btw, 我係上黎問吓大家, 有冇咩 apps 係可以睇外國新聞直播頻道,
例如 BBC news, Abc news
咁冇hdr係咩姐係冇?
你係用邊個hdmi頭?samsung部電視有寫hdmi(xxx)咁
巴打你句野可摸耳重組
個 hdr setting 本身喺 系統入面, 應該唔會冇架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞