綠置居2021 (8)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
房署成最大贏家

有錢富戶應該只有2-3人搬入去,其他人租私樓
啟鑽287 點住3條友
打錯左5個 係6個先岩 鐘意鑽石山鐘意到傻 我唔敢問佢地諗住點住
依家啲人賣綠置居都唔會補地價,第三年開始用自訂價同房署提明嘅綠表客做交易㗎啦。過幾年啟鑽苑分分鐘係另一個居屋炒家天堂,睇下隔離鑽嶺成$18000一尺蚊型單位都有人買同租,聽講好多情侶租鑽嶺。
今日收到信叫我12月頭去揀樓
想請問有冇地方可以check到 仲有邊d租置單位未賣同埋尺數?
同埋我見青富苑好似仲有好多單位揀 係咪得返細單位開放式?
租置最大得返山景296呎開放式
青富得返187呎激細開放式
啟鑽得返280呎開放式

樓上呢三樣無興趣可以留待下年
280尺 買左兩個人住都還可以
山景好垃圾
2-3人單位黎
啟鑽淨係可以賣綠表,白居二都唔得,我諗用家居多,睇啟鑽炒價,可以參考隔離采頣
近年多左綠表客都買舊公屋或居屋,之前博康邨咪有間277尺賣左163萬俾綠表客蚊型單位未必冇市場,依家d新盤都越起越細,都仍然好多人買。香港樓越起越細已成趨勢咁。
而家係咪仲派緊家庭申請?一人申請知唔知幾時開始?明明第一個號碼仲未收到信
等等先,「博康邨咪有間277尺賣左163萬俾綠表客」係唔係抽出黎果D白居二買,如果有公屋住緊,你會唔會俾163萬買?

兩個組別其實有分別。
依家家庭隊9號波,Loop到家庭隊99號波揀完 或 剩返300個綠置居單位就會到單人1號波。

依家大約一日叫1-2個波上去,買到冇晒280呎應該就會快d。

你依家要問自己,190呎綠置居單位你會唔會買。
吓 乜唔係派哂第一個波嘅家有長者,再到核心家庭,再單人,先再去第二個波咩仲以為係咁咁排法到一人申請剩係買到百幾呎個堆
呢個係你自己幻想出黎。
你自己去睇返申請表,成個計劃既網站,呢個玩法已經幾年。

綠置居2021 (7)
https://lih.kg/hLRDvT
就算獨居長者都係計單人
想買就去,唔想買就唔去。

你買唔買就係你自己人生抉擇
280嗰隻間隔
本身公屋係一至3人單位
睇你幾多人住啦
6個住280呎? 真係做停屍間式趟床先住到了……
你真係唔識架喎
租置先要即時搞
其他綠置居單位關鍵日期前半年處理就可以
印花稅政府叫你俾幾多就係幾多,你揀完樓有個約數俾你,但最終都係政府話幾多為準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞