綠置居2021 (8)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
家有長者今期800個額,去到4號波就用完。

如果家有長者揀晒先,家庭隊就一世唔洗玩了。
【12月13日】

房委會指,今日有約1,800位申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有154位申請人到場揀樓,有46個單位獲選購。

綠置居鑽石山啟鑽苑今日售出26伙,累售1,968伙,佔總數93.2%,尚餘144伙餘貨,至於青衣青富苑及柴灣蝶翠苑分別有517伙及9伙餘貨。此外,租置計劃回收單位今日售出20伙,仍有275個單位可供選購。

https://ps.hket.com/article/3091878
家庭隊都買26伙190呎 係咩玩法??
可以準備緊間4房
一個人住都覺得細
4房4套,工人房,兩廳,100吋大電視,基本啦
同埋「家庭隊」
未必真係有兩個人㗎嘛
仲未有單人😪
慢慢等啦,唔知幾時先碌得晒全部家庭
今日邀請1800人, 即係幾多粒珠?
依家係排到第幾粒珠?

9:00 GM014681-GM015345
10:30 GM015346-GM016019
12:00 GM016020-GM016541

GM016541 = 申請號碼G661335 = 家庭第30號波
個次序實際係點?
綠長 1-100號波
再到家庭 1-100號波
再到單人?
綠置居2021(5)
https://lih.kg/hwxomT
單人隊應該揀唔到啟鑽
Thanks 樓主
如果綠長過左優先名額
係咪同家庭伸請者一齊㨂,冇優勢?
係。
再問多少少
綠長800個名額, 係計籌號? 定係計單位?
假設頭800個綠長籌號裡面, 有人 no show, 或者唔買
咁係俾800後嘅綠長補上, 直至綠長買夠800個單位為止?
定係會流失咗? 所有800號之後嘅綠長都係與普通家庭一齊排?
800名額今次係計買左既綠置居單位,買租置都唔計。
唔去放棄就更加唔計。

計800個綠長完成交易俾左訂先計。

800個綠長後就計家庭1號波1號籌
(對上一期青富+今期啟鑽,家庭1號波已經冇2房)
2房真係嚴重短缺, 無得諗
咁今期啟鑽, 家庭籌, 要排幾前才買到1房單位?
下期居屋 咪有機會買到 安達臣 同東涌大單位
其他市區盤 一定比老人隊掃晒 d 大單位
應該1號波頭半部分籌都有機會掛
【新一期綠置居計劃揀樓開始啦】
截至2021年12月11日(一),共售出2,520個單位,銷售情況如下:
啟鑽苑:已售出1,968間,尚餘144間
租置回收單位:已售出541間,尚餘274間
青富苑:已售出8間,尚餘517間
蝶翠苑:已售出3間,尚餘9間
12月14日揀樓既朋友,記得留意我們的最新資訊啦,祝大家好運。
#公屋聯會 #房委會 #綠表置居計劃 #啟鑽苑 #租置回收單位 #青富苑 #蝶翠苑

https://www.facebook.com/fphe.hk.1985/posts/4067441536689280
唔係想bin c
睇返你都係未了解呢d機制先會講
"家有長者不嬲唔難抽, 有心買嘅, 啟翔, 啟鑽, 是但一期已經買到, 甚至買400幾呎嘅2房都無難度, 根本唔駛等下次"
今次2波尾都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞