綠置居2021 (8)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
Sorry,你細路係真正結左婚?

結左一定要用家庭隊抽,即係變白家庭

而你公屋/綠置居今次買左,又有落名,細路可能唔可以即時再抽下期居屋
另外,如果你細路老婆有私樓,一樣不可以抽。
你細佬+老婆咪白表家庭(如果資產唔爆quota). 但除非頭一兩粒珠,如果唔係都唔會有咩好嘢你揀。
你媽變咗綠單,即係最多無人要180呎放題嗰啲。
你細佬結咗婚
如果要落佢名抽,一定要入埋佢老婆名喎。
你細佬老婆加唔加到名入公屋先?
加到就多啲玩法
【12月16日】
房委會指,今日有約2,000位申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有183位申請人到場揀樓,有42個單位獲選購。

綠置居鑽石山啟鑽苑銷售開始進入倒數階段,今日售出29伙,累售2,064伙,佔總數97.7%,尚餘48伙餘貨,集中在中低層。至於青衣青富苑及柴灣蝶翠苑分別有517伙及9伙餘貨。此外,租置計劃回收單位今日售出13伙,仍有230個單位可供選購。

https://ps.hket.com/article/3091878
租置大單位得返屯門
有無巴打知今日次序叫到GM幾多
仲邊有大單位?
最大
山景Y型囉
山景果啲舊長型真係唔好住,間隔差,一條長走廊嘈到死
啲綠表申請人真係咁都要,留返下次抽重好啦
主要活動地方係油尖旺,如果搬入屯門真係唔會想再出黎
工作喺屯門區
係Okay 嘅
唔係嘅話,住慣九龍同港島嘅就算啦
下年繼續
我工作都係個邊,所以唔勉強,後悔上年有280青富唔要
租置係唔係得返山景 有得諗
仲有啲約30年樓齡
150尺
垃圾間隔
市區單位任揀
估唔到啟鑽就來賣曬

家庭隊都鳩衝
【12月17日】
房委會指,今日有約2,200位申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有181位申請人到場揀樓,有30個單位獲選購。

綠置居鑽石山啟鑽苑今日售出21伙,累售2,085伙,佔總數98.7%,尚餘27伙餘貨,集中在2樓至9樓的低層單位,而且實用面積僅184至186平方呎。
另一邊廂,租置公屋單位再錄撻訂。黃大仙東頭(二)邨祥東樓2樓09室,實用面積267平方呎,原定在11月30日以42.97萬元售出,但在今日﹙17日﹚撤銷買賣協議,料損失5%訂金,即約2萬元。

https://ps.hket.com/article/3091878
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞