綠置居2021 (8)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
#38果個真係痴撚線
明明兩房單位,比佢間咗三個超細開放式出黎
單人都有權買姐 中年獨居呢? 有18x尺無問題wor
其實時間咁急 申請人又要反工 又要準備入息證明,講真d上左年記無用過ebank,又無草低月結單 你同銀行申請補領最快寄到你手都一星期 都仲味計要請假上律師樓 去銀行

普通基層朝8晚6 唔請假根本搞唔到 接觸資訊小dd既仲慘 一世人都味搞過按揭 味上過律師樓
1個月要搞曬 唔係就撻訂 真係唔知點解政府咁拙拙迫人
綠置居比得你揀樓 我嘅理解係已經完左入息資格審查 唔使再交證明
28日內搞哂律師加按揭應該唔難

最大問題係聽到佢地講要收到匙60日內就要交還間公屋
60日點裝修加上又就過年 焗比多3倍租金
做按揭都要工作入息證明

3倍就無計 都平過出面租樓 不過租置樓係翻新完既清水樓 要簡裝好快 但要做傢私,個d就煩
岩岩收到信 但邊到睇到餘下既單位
【12月9日】

房委會指,今日有約1,200位申請者獲邀揀選綠置居單位,最終有136位申請人到場揀樓,有42個單位獲選購;明日約有1,400位申請者獲邀揀選綠置居單位。

租置公屋今日售出24伙,屯門山景邨連沽9伙,售價由29.72萬至33.78萬元。另外綠置居啟鑽苑今日亦售出18伙。

https://ps.hket.com/article/3091878
每日都有人問
向好既方向諗證明個post未死晒
依家到綠家庭第幾粒珠
啟鑽應該玩到一月左右,之前光速到單人青富又可以loop多期
政府擔保都要入息證明?唔係填個數就得?抽查再比證明?如果要證明,好多人收現金喎
我覺得房署係故意比60日趕你走,唔走就3倍租,等你唔好磨爛蓆
可能賣到2024重有
咁又係 跌都跌左 我都想搏下載下冇壞
最後都係租置150呎同綠置180呎磨到最後
預左係咁啦...

依家係估唔到單人1號波會唔會都冇鑽石山買
但Y型好似係80/90年代頭起落的?
係呀
嗰陣仲未有真正設計俾單人公屋單位
房署為咗安排獨居申請者上樓
最初係將舊長型單位一開二,廚廁共用
之後就喺新落成的公屋單位劃出一部分做單人公屋
雖然都係改出嚟但起碼有獨立廚廁
再之後先有真正俾單人公屋的設計
【新一期綠置居計劃揀樓開始啦】
截至2021年12月9日(四),共售出2,434個單位,銷售情況如下:
啟鑽苑:已售出1,922間,尚餘190間
租置回收單位:已售出501間,尚餘314間
青富苑:已售出8間,尚餘517間
蝶翠苑:已售出3間,尚餘9間
12月10日揀樓既朋友,記得留意我們的最新資訊啦,祝大家好運。

https://www.facebook.com/fphe.hk.1985/posts/4055356227897811
都無乜好揀,快手完左佢開下期啦
青富苑無限loop
又係得返青富,行晒單人申請100個波
Loop到最後得返青富苑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞