綠置居2021 (8)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
同政府買抵d
預左啦,唔係咩
上期綠置青富單人可以買到280呎
上期居屋綠表單人都可以買到山麗280呎

今期綠置1號波都只有青富190呎
真係會令排單人果d超級sad
證明地點真係好
單人隊真一殼眼淚,溝埋上期幾百個貨尾一齊計,變咗啟鑽冇得剩300個時截家庭隊條龍,然後睇住d家庭隊居然190呎都衝晒,到頭來又得返青富....要青富就上期揀咗啦屌你
山景邨277 呎今日剩返13 個
賣晒之後就得返啲三尖八角的細單位
真係唔明啲綠表家庭係咪餓得咁緊要
估計星期五連啟鑽一起清晒.......

一個不留單人隊
睇返個銷售情況
230 呎新長型一開二都好似賣晒(一開門有條長走廊)
208 呎單邊窗三角型廚廁都有人買(雖然賣得一兩間)
家庭兩個人住都嫌細點會買得落手
青富苑貨尾500個, 單人quota 得300個, 根本由一開始申請就注定單人只有青富苑190呎揀, 點會有可能有鑽石山190呎

個制度一開始就出現左盲點, 如果冇改, 下期綠置居單人都只會係青富苑190呎放題
我都唔明堆租置280呎點解咁搶手,自己住緊既仲大都要換
loop 多幾次 咪俾公務員買已經解決
市區靚位起多D細都唔怕
總有人有需要.證明唔少人住緊280 以下係3至4人.半迫人買去提升生活水平
單人綠表緊係未補地價公屋/居屋.否則都係幸運大抽獎
2020 年有40000出生 .當一半住資助都兩萬戶
樓下400 尺居屋已經要12000 租
你話有280尺緊係買
二手市場?好貴喎
你咩number? 可能或者有機會仲有啟鑽
用綠表或有公屋都慢慢等大單位,無綠表自由買賣就搶。邊有人用公屋比錢換細單位。
你家庭隊但實際上一個人住,咁鑽石山都合適
變綠單白單,機會更細

你見你依家家庭隊揀,都未到綠單第一號波就知,綠單係幾咁後

白單更加難中...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞