綠置居2021 (8)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
都唔係,我覺得買個班好多都未做足功課,
連簡單資料都唔係好睇。研究好耐既人多的事。
擾敵用
咁多事嘅
第13 粒珠 7100 有無機會簡到
實有你揀,係你唔要
青同啟鑽是但都殺啦
佢個實用面積由外牆計起,會比你想像仲細
190都殺?
代朋友問有沒有人知道:買咗啟鑽苑大開放式280呎,簽紙兩年後放棄六人公屋,交咗10萬蚊首期簽咗合同,易家屋企又反對新樓太細點住六個人,唔想要新樓,可以轉讓俾其他人或退返房署,唔晒交返公屋可以嗎?還是一定要鐽訂先可以留住間公屋呢?
建議問返房署,相信呢d問題即使自己試過都係作唔到準
fb見到,有d搞笑
似對尺寸完全冇概念
明明一入黎連登睇就會見到
今次我#2都列左出黎
2-3人單位住6人,居住密度係3.67平方米
房署標準係人均7平方米
依個個案令我諗起185呎住6個人嘅可能性
綠置居 2021 (3)
https://lih.kg/twpFoNX
#350 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
本身做呢個決定都幾瘋狂
280 6個人
可能預買完有人會走,無人走咪變左咁
佢個樣都似想2年後收鎖匙先撻訂
我copy from fb
【11月29日】
房委會指,今日有約700位申請者獲邀揀選綠置居單位,有194位申請人到場揀樓,最終有116個單位獲選購。啟鑽苑今日售出93伙,青衣青富苑亦售出2伙餘貨,租置計劃回收單位則售出21伙。

日前有報道指,有綠表買家於本月初斥資70多萬元購入將軍澳公屋景林邨一個租置單位,落訂後才發現鄰居是「曱甴屋」。根據景林邨成交紀錄冊顯示,屋邨已經連續4個揀樓日沒有錄成交,暫時累售12伙,尚有33伙可供選購。
綠置居至今共有1,924個單位成交,佔總數約55.5%,目前尚有1,076伙綠置居單位及464伙租置公屋可供選購。

https://ps.hket.com/article/3091878
租置啲舊公屋 真係好撚多痴線佬
大人大姐可以咁冇分析能力都有
置業竟然可以冇諗清諗楚先做,撻訂把啦
唔做足功課 當教訓啦
咁就五個月
見你hold 左好多個月 師兄辛苦你
我見佢附件3 話超過100 萬要請律師 想問下我簡樓果日洗唔洗揾律師
唔洗,綠置居單位收樓前半年搞,租置的話就樓下已經有律師事務所
你真係揀完樓,會有職員會同你講解,入得去簽名既人都冇人買過樓,唔需要擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞