綠置居2021 (8)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
屌,仲有517,今年一間都賣唔出咩?
全部細到冇得再細
下期再排
賣左1間
我相信繼續下期,每間賣三幾間
直到永遠
估計會搵方法甩手
例如當居屋賣
始終未到單人
單人會好賣d
解決問題好簡單
每年起10萬間以上居屋供應
頭80粒珠有得揀樓
貼市價/市價9折左右賣
盈餘補貼起樓可持續發展
咁咪即係土地問題

邊度黎每年起10萬間既土地? 仲要你地班人又要有鐵,連青衣都話遠喎
停建個期既數永遠都追唔到,加上大陸落黎個班仲快過本地人上樓,宜家個房政策點改都救唔返
新發展區大幅放寬地積比率
大幅cut曬綠化地及次要遊樂設施
用盡曬地盤面積起100層以上
馬場、郊區停車場、避風塘、高爾夫球場、運動場、墳場、東鐵上蓋、高速公路上蓋全部可以考慮發展
賣樓利潤cover成本
你估真係地既問題咩
啟德塊地咁大
到宜家都未起哂⋯⋯
長遠香港有6成水域面積 用其中邊陲嘅2-3成(東平洲、薄台島開外)填海起100層大廈都夠起多百幾二百萬個單位
你睇佢寫d野都知9up
成個局 如果整低個樓市 政府賣地收益就會大幅減少 政府就會出現赤字
政府要托住個價 慢慢向上 每一個特首只係做下樣 起少少樓塞住班窮人把口
反正市民都唔係政府首選的服務的對象 點會所有利益傾斜去市民果邊
問題係官僚主義每月穩定出糧
唔需要思考或者冇迫切思考呢啲宏觀啲嘅解決方法
當年曾蔭權已經話你地香港係地產行先
根本政府係最想維持現狀
唔想搞到發展商同業主
每幾年就話要重新研究,研究完就話要做試點計劃,過幾年再檢討
建議你入政府做。

地積比你以為起100層以上就可以解決問題?
個地基要幾深,要唔要諗成本效益 / 將來維修費?
100層樓維修費同40層樓維修費差幾多?

你下面講果D,其實已經係之前諗既貨櫃碼頭上面起屋建議
但要凌空起個平台,再係上面起40層樓成本唔係賣$5000-10000呎可以Cover到
果d 咩明日大魚 北部大都會 都係假太空 起到呢一代香港人都比人換晒大陸人啦
政府一早放棄左 呢一代香港人了
當你有地喺度啦咁邊個用人手同你起玩埋輸入外勞?仲有物料呢一時間你玩到咁多基建,你當而家打機撳個掣就必到座樓出嚟
Yes, d政策講幾年就收左皮
當年話起青年宿舍
結果起左幾個就無哂影
你見到d鐵路講左十幾年都未開始起
錦上路廿年黎都咁荒蕪
個人支持白居二
期期有抽差唔多中過一次
係有冇心水單位可買
算吧 香港房屋涉及太多利益問題 根本無可能解決 要置業一係移民去外國 一係返大灣區
免補地價買賣已經令自己利潤少左一大半
係近年缺樓.以前百幾萬的樓上到4球
唔使最慳模式係連首期都上唔到

俾我就停公屋上樓一年.全年賣三萬個單位
賣完綠表到白表
190 尺白表家庭一定有人買
買私樓上會都要壓測
用政府做擔保太大風險.建議這堆人唔好買樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞