綠置居2021 (8)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
白居二推出既原意係政府起唔到咁多樓
用呢個方法黎幫人買居屋
製造假供應
一時三刻停白居二,又無真供應,市民仲難買樓
停白居二變相居屋好難有二手市場,其實都係問題
一樣係會浪費房屋資源

例如:
1. 老人家買左居屋死左,冇仔女,咁唔通放係度冇人住掉空?
2. 單人買左細開放式,結左婚生左仔,唔夠住,冇二手放賣機制,唔通3-4人住190呎?
Yes
居屋最後都要有一定流動性
唔係買左就住一世
你要有流動性就難免有錢賺
就係白居二先搞到無流動性
因為炒貴二手居屋脫離咗
本身住公屋既承擔能力
結果住緊公屋既死攬間屋
白居2只可原價賣就唔會炒啦
而家公屋上唔到樓既一世都唔會放間公屋出黎
佢地用綠表抽居屋有優勢
好多都會等抽居屋
真係去買二手市場既好少
原價你仲會唔會賣呀
當你早10年前200萬買
今日你都要200萬賣 你會唔會咁on9
冇誘因點會賣
原價賣即係無人會賣
即係居屋住一世
因為你賣左,都唔會夠錢換樓
比較可行既係賺左要計返折扣率畀返政府
咁炒賣利潤會少左一半
其實最大問題係白居二入面既「925」/房署30年擔保期政策問題
搞到買25年居屋要4成首期+必做壓測, 就算白居二都唔係個個負擔到
但25年以下既居屋又越黎越小,

如果再改新居屋禁售期, 過多一兩年, 2014-2020年推出既居屋只會更加上天價
但如果房署肯永久擔保二手居屋, 令到舊居屋全部都做到925, 肯定大把舊居屋會出返到市場又易上會, 咁先壓低返二手價, 不過房署點會肯
所有私樓都規定原價賣啦不如
我想用幾十萬買返太古城呀
唔明點解要將居屋變成公屋,要人住一世
綠表抽居哪有優勢?

綠表唯一優勢係多次綠置抽
而且講緊綠置係冇planning 咁濟
房署唔會肯承受呢d不必要既風險
925問題無咩方法搞
唯有每年賣多d新居屋等禁售期完左
二手市場多d供應,個價就會合理d
但房委會班on9就只係諗住加長禁售期
咁樣樓價只會gogogo
綠表競爭少
例如綠表頭十個波都有得揀樓
但白表可能要頭5先得
中簽機會已經大一倍
樓價無得炒,咪無人9沖買n間囉,咁咪人人有樓住囉
而家有錢人個個揸住幾10~100間 炒炒炒
所以問題係私樓市場
私樓市場價格合理
根本無人會睇得上居屋
完未
其實係, 如果加長房署擔保期對房署都唔著數,
所以新居屋肯定會升上天價, 因為市場欠缺 2002-2014 年開售既唔太舊居屋

不過話時話真係諗唔明點解房協未補地價都可以做按保借9按30年還錢免壓測, 但房署就唔比玩呢咪野,
屌你老味房署, 你唔放寬擔保期都算, 但又唔比人地去借按保上會, 所以舊居屋就算平都難上會, 成個新居屋溢價問題根本係房署自己造成
未,青富有517間190呎
官僚野⋯⋯都無咩好講
好多公屋居問設計問題愈做愈衰
房協完勝
居屋白綠6:4比
而且白表DQ 多
佢就係無貨賣先諗加禁售期
房署係有心降低公屋居屋既質素同size, 令少d人申請
但今時今日買樓咁難,細開皇后山清水房都賣得哂
優勢無以前咁明顯
但仲有
始終要放棄綠表個cost係大過白表
白表係無cost
8 千居屋 白表長者 gogo
無貨賣係應該增加流動性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞