[Mac撚] 用家/買機集中討論(74) 早買早享受,遲買等到嘔

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
電腦就打柴
今日睇左下spec
係咪15k MacBook Pro 都勁過24” imac 加到15k
剩係做文書 + 輕量執相,係咪MAC AIR M1都夠做?

用左多年既Desktop 終於收皮,想試下Macbook
M1pro閹割牌係勁過m1
預計送達: 26/11/2021 - 03/12/2021
16max 32 1t
still processing
imac 2019 3.0 ghz點解support唔到over 32 gb ram

去左curcial 同 kingston官網都寫3.1 ghz先 support
兩款都得 睇Everymac講
請問有無link
睇官網同ram 網都唔同嘅
ram網 3.0 ghz 唔得
3.1 ghz版先得係咩玩法

https://support.apple.com/en-us/HT201191

其實官方spec page都講得
之所以有地方話唔得(包括Apple自己store)
係因為當時底配唔俾人BTO上64GB
無人知道係咩原因,總之唔係技術原因,大把人插64GB入去直接用
鳩估係accounting / logistics問題,唔想咁多個SKU
Everymac 搵你部機嘅Spec就有講
搏一搏先
48gb同24差太多
夠,但建議上16Gb Ram
效能爭好遠?
要睇你個輕量執相有幾輕量
就算16GB Ram
基本上Lightroom Render十幾張相RAW都已經要swap memory
其實air 沒風扇散熱 會吾會沒咁好?
ching似係用bmpcc
有冇試過袋底剪raw
11/11 - 18今日都仲係機場
真係到最後一日先送到我手
利申 16 Max 64GB 1TB
咩機
22/11 - 29/11到左集運

Shipment loaded at 【Shanghai Pudong Distribution Center】, prepare to send to next station
吾你老味
apple 仲唔收錢
同你一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞