[Mac撚] 用家/買機集中討論(74) 早買早享受,遲買等到嘔

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
撚左部16寸袋底兩星期
好撚爽
做開Docu/訪問類Video
用Premiere
2017 15寸升上黎
試過幾個畫面1開4
放4條grade好晒色既10bit 422footage
preview先開始lag
其他情況完全無問題
Render Export快
唔會辣手又唔Chur電
本身出之前諗住14寸上M1 Max
而家咁睇都真係唔太需要
最撚爽係
唔撚使再每次拍完野用足一日黎轉proxy
轉緊時部機仲要lag到睇netflix都疾到pk
其他大廠都會有2 year OS cycle,包括MS
不過只係講緊唔再有feature parity update,唔會裝都唔撚俾裝囉
DKLM啦
佢直頭醒到 成個parallel desktop 都 開唔到
唔撚用垃圾Windows咪冇事囉
有無人有14"同Peak Design Everyday Sling 10L v2
部14"入唔入到個格?
公司個VPN 一定要win 10
有iMac用家有經驗fusion轉用 SSD?
現有config如下 iMac 2017 21.5 4K 1T Fusion, 上星期安裝monterey在 HIKVISION SSD C100 (Orico USB3.0) 因為之前Big sur是一直從Mojave catalina...upgrade上來, 很久沒有重新安裝, 本來感覺monterey不錯,因為SSD比harddisk快三倍以上速度。但是可能HIKVSION比較低級有時候速度會跌到至20mb再升回350mb(應該是cache用完), MacOS 會像時間停止一樣只有彩色球體轉,要force reboot才可以, 隔了兩天又出現相同症狀。所以想換穩定一點的外置SSD, 現有以下幾個選項 Option 1 换MX500 1TB再用原有orico usb3.0 Option 2 换Kingston A2000. 但是如果買綠联或者orico 又怕這些大陸牌子 USB3.1 Gen 2 10Gb盒不穩定 浪費了M.2 SSD 因為電腦已經不算新,但如果選項二是比選項一快很多也會考慮 Mac主要用途Photoshop +非常少量剪片 Thx
不如直接拆咗佢換m.2 nvme算啦
https://www.notebookcheck.net/Apple-MacBook-Pro-16-2021-M1-Pro-in-Review-The-best-Multimedia-Laptop-for-Content-Creators.579013.0.html

notebookcheck出埋16” review
佢test到16”個mon response time非常地耐,black to white 90ms+,仲慢過14”,之前話有鬼影嗰d人可能就係見到呢樣野
(120Hz係講緊8.3ms per frame,90係慢到11 frame之後先反應到)
今早突然收到通知,本來星期三 17/11 送達,改為今日 15/11
想買部M1 mac mini用,但試網睇話出4k mon妹似有問題想問下咁多位師兄問題係咪已經解決咗
11/11 - 11/18 仲係prepare to ship
但我更期待既 Mavic 3 就出貨無期
20-27 今日已收貨
24/11-1/12 處理中
開cheat
之前 black friday upgrade 三舊水都唔洗…有需要升就唔好慳啦
唔知個優惠完左未
想放macbook pro 2019 15 16gb
長期有保護殼,一邊角崩啲啲
有冇人要
我諗住無沖咁快換M1
所以唔up住
點知一野 OS12 都block 埋15號
試下 google 下有冇人教點開
我試過 parallels 14 喺 big sur 都開到用到,係下下都要行 command 開呢下煩
月尾又黑五啦
睇佢個撚樣到時會做折
DKLM不過留部垃圾Windows機轉做Win野好過啦屌,或者行VM之後由M1 remote去
我有部08 年 thinkpad x220
行win7 應該唔夠力上 win 10
公司個vpn 一定要win 10 先過到
同埋用Mac +parallel 就係唔想咁強
多部機
你連住VPN要做幾直接既task先?
呢d野有好多方法處理,唔一定要local行VM (當然有係好啦)
問題係timing姐,要遲少少響M1 Pro / Max同macOS12行Win program個情況先會明確
反而如果你自己已經有部野無論係真win機定係VM坐響屋企,你可以隨時無論client情況remote番去 (tunnel番去再tunnel去公司ser囉)
公司個POS system 要 用one time password login 過去, 無得bypass
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞