[Mac撚] 用家/買機集中討論(74) 早買早享受,遲買等到嘔

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
如果你想要Mac App Store既apps,幾肯定你要有部Mac響手login Apple ID先可以買
如果隻app係響自己website或者MS嗰種用自己payment system,咁你響其他機可以買先
有事請教各位
用緊imac 24"
有條vava 既usb c hub,
有部asus 既external blu ray drive.

1. 最近打算將cd rip 做apple lossless,
Rip 半隻碟(大約頭5首歌)會成功,但後半隻碟就rip 唔到。但我攞隻碟番公司用部window desktop 就rip到...

2. 如果我個hub 其中一個usb A port 駁部DAP 差緊電, 我部blu ray drive 就好似boot 唔起咁,播唔到blu ray.

問題係:
Blu ray external drive 壞?
Vava usb c hub 唔夠電?
兩樣都壞?
YouTube唔清楚 Netflix用safari 就得
個iMac出電俾隻hub,隻hub先再派電俾插入hub既USB配件
因為optical drive係機動野需要唔低電,你又想rip CD係要穩定,你應該搵條USB type-C轉線直插嗰隻ASUS (多數係USB 3.0 micro B?)

另外你用咩野software rip,就咁用Apple Music?
用一個會出log既app,例如XLD
失敗成功佢都會例出咩地方炒咁你先容易搵到咩事
多數人會先rip隻CD做single file留底(例如bin + cue),之後先再叫XLD另分開轉做每條track ALAC,因為pre-gap
新機入完data可能要一日半日index
另外「上網」如果係講Chrome,熱係唔係正常大家心照
你不如裝iStat之類去mon吓先再睇咩事
我自己無用hyper既hub
不過如果你講緊個type-A出唔足3.0速,絕大部分都會
真係有bandwidth要求應該直插或者用thunderbolt出黎先
我講緊係用唔到個usb 3.0 位,因為有news出黎 Monterey 有bug 。

" Mac 更新 macOS Monterey 作業系統後,原先正常使用的 USB Hub 突然無法使用。 "

https://technews.tw/2021/11/01/macos-monterey-mac-usb-hub-bug/
就算有事都應該一兩個point release後會fix
我呢度有三部機已上Monterey,14"(出廠已係),M1 Air,Intel Air 2020
三部分別有直插USB 3.0 type-A轉type-C,TB dock,同type-C hub (Satechi / Verbatim)
我好彩完無佢地講嗰個問題出現
ASUS 嗰條係USB 2.0
一面係正方形既頭,應該係usb type B?
另一面係兩條usb A 頭

我用itunes rip.
失敗之後我再用XLD , 都係唔得,冇出error report.

即其實我可以買兩個usb c to usb a converter, 其實可以解決問題?
唔係
最穩陣係用一條過type-C to (ASUS背個USB插)既線
你貼你隻ASUS drive個model同埋影個USB頭黎
佢本身有分兩隻USB type-A頭係預你一個出data一個拎電,因為有某d電腦個type-A port係出唔足電
用type-C的話原則上唔需要再分開咁做
我係呢款
https://www.asus.com/hk/Motherboards-Components/Optical-Drives/External-Blu-ray-Drive/SBW06D2XU/
Sorry, 應該係mini usb
但mini 都好似有兩款,出咗街影唔到相...

呢張清晰啲
mini USB 2.0應該只需要拎500mA電
我*估*你隻drive就咁用一條「type-C to mini USB」線由iMac度出係suppose足電同埋最少變數

咁我只可以話,似乎你原本個setup問題應該係個hub無預用家咁樣插兩隻type-A入去又拎電又data;事實上發生咩事你要trouble shoot,我只係講你一條線過應該減少好多問題
當然你頭先問可唔可以買兩條type-C轉type-A轉插去試,其實都得的(應該)
明白,咁我買條「type-C to mini USB」線 試咗先,thanks.
7號袋底air 等候中
今朝8點幾開始派送中,4點仲未有,頂唔順問左一問,5點就有,我覺得係miss 左我囉屌
隻牛好細隻
好得意
屌safari幾時先用到120hz
上次買表帶朝早9點話送貨,夜晚7點先到
應該同一班機啱啱收到
想做個統計

痴mon貼
唔痴mon貼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞