[Mac撚] 用家/買機集中討論(74) 早買早享受,遲買等到嘔

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
點解啲周邊配件 咁耐都未出
早幾日都見到
當年出MBP 2016 TB果時買咗個hyperdrive
嚟緊換MBA M1 可以用返
iStat 用家留意,已經 update 咗俾 M1 Pro/Max
但係要手動重裝,本身個 app 唔知點解 check 唔到 update

部 16 M1X 今晚試多咗幾樣野
開咗 105 分鐘 zoom meeting
電池由84%跌落58%
跟住差咗25分鐘電,就升返到80%

但唔知點解Wi-Fi好唔穩定,但係我隔離部iMac個Wi-Fi就冇事,暫時未知點解
二手intel mac mini 啲人叫價咁高
15年13"mbp行obs個cpu跑到173%都錄唔到正常片
反而gpu同ram都唔係跑得好勁
咁如果換機係未唔洗太著重gpu?
24/11- 2/12 仲未扣16inch 64gb ram 打爆cpu 2TB...
https://www.youtube.com/watch?v=b4pMdYlrpho
Max Tech又出鳩吹片
不過今次佢執人口水尾,綜合recap番晒iMac(Pro)相關rumors
我自己覺得十有八九會係佢描述個情況
個人覺得最絕既組合係未來iMac Pro埋枱,加隻袋底14"或者未出既M2新機殼Air
Apple launches ‘Self Service Repair,’ allowing you to do your own iPhone screen repairs and more
https://9to5mac.com/2021/11/17/apple-launches-self-service-repair-allowing-you-to-do-your-own-iphone-screen-repairs-and-more/

蘋果咁撚串,而家乜都俾晒用家自己搞
然後用家自己搞壞部機連 AppleCare 都可能冇埋
Ifixit 係咪要去重新計過晒啲 repairability 分數?
用完macbook 覺得macos 好爽, 宜家買多部mac mini 是否不智
所有 Netflix 的 AV1 串流影片都以 10-bit 色深、最高可用解像度和幀率來編碼,但暫時就未支援 HDR 。 Netflix 表示在家居進行測試顯示畫質較現有編碼有大幅改善,並指部分串流的最高位元率( bitrate )可接近 AV1 規格的上限: AV1 level 5.0 的上限為 30Mbps , 而 level 5.1 為 40Mbps 。 Netflix 指在部分電視採用了 AV1 之後,能減少 2% 播放延遲和減少 38% 明顯畫質下跌。他們已開始對受歡迎的內容以 AV1 進行重新編碼,並在研究如何在這個編碼上支援 HDR 。
冇,係 WiFi 良好狀態下亦唔窒

寧願買m1
末代 Intel 值錢啲,可以裝 x86 win 7/10
應該唔會爭好多
因為啲嘢照舊難拆
啲零件仲係好精細
教你做你都未必識做
m1都可以裝windows10
買左條pcie 4 ssd, 諗住做external storage,
諗緊用邊隻tb4 盒,但係都幾貴,有d 剩係tb 用
冇tb 既win 機又用唔到,好撚煩...
你用咩牌子Router?
我會睇定d先評價
就好似前幾日搞嗰個Business Essentials咁,好多野Apple都似係前幾年俾人屌/離棄得太勁,衣家只係為左少修少補開個頭,或者塞住人把口先

例如,就算新MBP電池易換左都改變唔到部野長遠好難維修呢個事實
呢個係一個好大原因我唔會放兩三皮入去買,明知部應該可以換parts既Mac Pro仲未出現
7千幾放左部top spec 見d人叫到成萬真係傻撚左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞