[Mac撚] 用家/買機集中討論(74) 早買早享受,遲買等到嘔

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
決定咗 仲要攞到批文
可以買16" M1max 32GPU 32GB ram
即係高標配
兩者差唔多完全無關係
你如果開左iCloud Drive,佢只會將Desktop同Documents兩個folder一齊上cloud同步,唔會出現內置SSD可以退番空位出黎個情況
其實你仲淨幾多位,一般黎講十幾廿GB已經夠位升
我見到我個storage 個到other佔左好多位
想問點樣del
準備backup 定部windows notebook, macbook 一到就掟得落垃圾桶
M1 MacBook Air 依加都係教育價最抵買
想問下IPad Pro M1 第5代
可唔可以一邊airplay一邊screen capture?
仲要係呢個size 又唔洗理散熱
希望快啲出
用左部機一日左右,差唔多Set好番哂啲野,啲野可以由佢放係到幾時用就幾時用,好撚正

之前開少少野都個Fan都嘈到西咁,而家好多野都好撚快,仲要好撚靜,由2017低配intel 2 core with 16 GB ram 跳去Max 24 core with 32 GB ram,個升級感大到

另外,最surprise係個3.5mm port估你唔到咁勁推力,J撚死me
同樣日期,同樣處理中
乜原來個complimentary applecare+ 係由shipped個日期開始計㗎咩

由shipped到攞到機個日都用左6日咁姐係實際上得1日
我隻 USB Bluray Drive rip CD 都係有問題,用多好多時間同有雜聲,用返 USB DVD drive 就冇事…
Crossover 大減價

75% 果個新買一年 license 都得
我買咗type-C轉type-A轉插,而家可以正常rip cd 了。
我暫時冇你講既問題,可能我少用掛...
想買袋底MBP 14吋. Apple Store 係唔係有現貨。AOS落order 話可以今日in store pick up. 俾錢又話要delivery

你自己答咗自己
menu bar m字額搞到show唔晒右邊啲icon,有無咩辦法show晒出黎?
駁external monitor
想請問下咁多位,小弟用緊部mbp 2017 no touch bar 8gb ram 256 trade in/二手放咗佢 換M1 mba 512 16gb ram會唔會好不智

同埋再一問,如果以文書為主,平時用會開20個tab或以上 包括netfilx果啲,8gb M1 air會唔會頂得順? 因為我睇置頂post話個計法唔同哂

Thanks so much
屌,咁撚戇鳩架咩,連畀我揀show邊個嘅option都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞