[Mac撚] 用家/買機集中討論(74) 早買早享受,遲買等到嘔

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
原來係你眼中5-6年同1年係無分別,睇黎我地對時間既睇法差距都好大。

買LG 5k明顯係最差既選擇,呢個Mon已經出左4年,反映你對我想討論既問題都仲未清晰了解

又要我強調多一次,有能力消費唔等於會亂洗錢,通常愈有錢既人先愈計較

講到最後你都係想係呢串對話度贏,證明我用唔起同消費唔起,咁我當然可以承你貴言。
你再嘈佢就會同你講佢一日炒iPhone賺幾多錢嘅啦
講番Apple自家moon

佢地如果針對新MBP個I/O去更新一隻XDR二代個可能性其實好大吓
十世之前都試過cinema display會bundle形式出一條幾合一既線,嗰抽線係打包MagSafe同唔知係咪DVI定miniDP,唔記得
總之Apple以前係有keep住出一款夾到最新MBP既mon而且更新得都算幾密
衣家嗰隻XDR一代仲要dimming zone好似落後緊大市

另一個考慮係27"新iMac (pro)個rumor,講明有miniLED不過未上6k / 32" (姐係XDR Display個size)
如果佢地真係搵LG之類去custom made呢個新panel,係極大可能會打包用同一個panel出一隻淨moon
而呢隻moon個定位可以無6k嗰隻咁高咁pro,可以閹走cal同contrast ratio等等去壓吓個價,去番以前cinema display個位
所以其實樓上個巴打問個問題好正路,係有人唔知點解一嚟就串人買唔起(明明連登仔個個都FG 50K起跳)

以前個cinema display我有買過2手嚟用(我認咗窮先,因為唔捨得買新),當年好方便,一條線做到差電同USB hub,跟部機自動開熄機,顯示效果又唔錯,抵

pro display xdr個需求唔高,佢可能訂一批貨已經有排用,然後再夾Lg or其他面版廠出批新mon,俾iMac呢啲大需求啲嘅機完全冇問題

pro display xdr係依家嚟講已經唔算好top嘅spec,加上M1 pro/max可以輕鬆處理8k片嘅edit加輸出嘅情況下,用TB4打包DP 出8k都係一件合理推測嘅事

但mon呢條line一向搵唔得多錢,gay曲仲繼唔繼續落本又係另一件事
個iMac rumor講新iMac M1 Pro/Max嗰隻,係keep住用27",照用5K
姐係唔會出現6k iMac,6k係留俾XDR display用
我上面就推算,既然都要搵廠整一隻miniLED 27" 5k (呢隻野係未存在),咁不如打包俾埋一隻「廉價」淨mon用唔止出iMac
姐係cinema display 2022版
我反而覺得佢唔會咁出

Thunderbolt display又好,pro display xdr又好,都係要對應有部冇mon嘅Mac pro係度,叫做俾個option冇mon嘅Mac pro嚟配搭

佢兩者之間空白果幾年係因為轉咗做iMac pro,唔使出個mon俾Mac pro嘅客嚟塞住佢把口

而Apple又冇出平mon嘅習慣(本身就少人買Apple mon,出平就更賺得唔多)

所以我先覺得佢唔會出平版,想平就買iMac

pro display xdr啲面版用得7788之後,可能就會出返個8k mon俾嚟緊嘅Apple silicon Mac Pro.塞住班pro user嘅口,叫有option
而且出個32嘅8k mon,個design唔使大改,就唔使驚之前嘅R&D成本白費
佢出都唔會係出俾依家Mac pro嘅啦,一定係出俾下一部apple silicon嘅Mac pro,所以唔support依家個Mac pro唔出奇

因為佢差唔多每次出新Mac pro都會有個新嘅Mon出嚟

而且佢次次自己出嘅Mon都唔預多人買嘅,都係小眾嘢,而點解我會覺得會keep 31.5呢個size,係因為再上太大,而且可以用返呢個設計,慳返啲R&D成本,好似當年cinema display去Thunderbolt display咁

而佢又真係有機會唔update個解像度,淨係改少少嘢就當新mon咁出,例如行TB4加多啲分區,或者轉行microled都得
佢唔使有用,當年cinema display上Thunderbolt display仲廢tim,佢係要嚟塞住班Mac pro客啫,因為有啲客真係要求full set Apple嘅,反正開公司數
請問係咩spec?
最好大家提早收機都講埋啦
同樓上一樣,14 m1max 24c 32ram 1tb
部MBA 叉電個陣摸好似有d 震震地既電流感

袋底16吋 macOS 12.0.1
FaceTime左45分鐘就咁 個callservicesd會隨住時間再上
但係我平時閒閒地 一日2個鐘以上 咁樣搞唔掂
呢隻幾吸引

https://www.sfbags.com/collections/14-inch-macbook-pro-sleeves

三種材料,皮,尼龍,綿,三款都各有吸引之處。
20/11-27/11 尋日扣左數,但係仲未轉status
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞