[Mac撚] 用家/買機集中討論(74) 早買早享受,遲買等到嘔

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
ipad 9/ mini不了
60hz 仲要得A13 / 4gb ram
入左 notch 裡面係有野㩒到既

裝左 Citrix workspace, istats menus 開 photoshop 就爆晒位
SF話20/11送到 有無可能偷跑聽日到 因為琴日已經發左貨
出果時個個屌
到最後咪又係個個買
有冇人用緊 Apple Music 嚟用 MacBook 聽 Dolby Atmos
個聲場臨場感幾正
但係唔係咁好係要特定角度先聽到個聲埸,我用 14" MBP 唔可以喺部機正上方聽,一定要喺部機前面先聽到
想買macbook pro 14"
諗住要1TB +32GB Ram
M1 Pro 10CPU+16GPU
我宜加唔需要用唔到Max效能
不過加多$1500就可以有 M1 Max 24GPU
係咪升做Max 會抵D?
但升Max係咪會用電多啲 &熱啲? 唔知點揀好
加少少上頂配喇
14" M1 Max 用家話你知,感覺係會食電啲
但係始終我未用過 14" M1 Pro, 所以唔知電量係咪都差唔多,出面嘅 test 就證實 Max 會食多啲電,因為有4條 Ram channel
但係就算我係 M1 Max, 正常使用下機身冇發熱
咁用USBC义住電用,會唔會愈用愈少電?
有無人要舊。imac mb ram, 8gb 兩條, 300全走
幾多W type c ?如果講原裝牛一定冇問題
如果仲係 care 續航 買 m1 air 仲好啦

有冇把打會用呢類keyboard cover
好唔好用?
得閒拎部吸塵機吸吓仲好
冇話好唔好用
但係你唔用部機 要閊埋個mon的話
最好唔好擺中間 要拎返出嚟另外擺
你夾住佢 對個mon唔好
好用,到時個mon 會有keyboard印型好多
唔計會唔會搞到個mon有印呢樣嘢
用呢塊嘢個打字手感都差好多
長遠會有鍵盤印印係螢幕上面
其實依家轉左keyboard,唔會點入塵,唔洗好似以前咁入曬塵要拆制出來掃得閒拿個掃掃下咪得
反而想知有冇啲貼可以黏落我部macbook air個keyboard 度
我係指果啲虛位 等個keyboard好似新MBP14” 16”果個咁
有咩意義呢
型啲
咁M1 Max 14" 如果普通唔插電可以用到幾耐?
睇你咩 usage 普通上網睇 youtube 7-8hr
中度使用 adobe/ 剪片 4hr 左右
再 heavy 啲既 task 2-3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞