[Mac撚] 用家/買機集中討論(74) 早買早享受,遲買等到嘔

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
屋企工人姐姐話我聽已經收左,放左係廳既枱面
部MAX本身蘋果預16號到,但今日下午已送到。11-18的批次
而家轉左薄機好難自己拆,變相出去搵人又要洗多成千蚊所以先至諗用外置睇吓可唔可以,不過最驚有鑊氣
我意思你一個響Parallels入面既VM,原則上同你host響其他地方既VM一樣,都唔係macOS個GUI / API native既野
如果你唔係有software要響呢個VM內run而且一定要你local client去行,其實有好多間接方法做到
anyway我唔熟企業VPN,只係講你可以research吓應該有其他方法
無野大鑊氣過用USB去boot macOS,你如果somehow搵到穩定方法咁你應該幾有運氣
仲要講緊你要用中階或以下enclosure同SSD
唔係唔得不過真係唔肯定
穩定 > 成本 > DIY鐵三角,永遠只可以有兩角
其實小心啲就Ok 唔係話好難我2019年21.5都係咁拆 而家開心使用中
本身預25/11-02/12, 啱啱扣左數

係咪可以預早啲收機
到底會唔會出 Mac mini pro呢🤣
我都想,mac mini 真係最正ge deaktop set up
起碼都22年
我原本嚇一嚇
但醒起2個月後就22年
我諗就算出都係普通m2 mac mini
希望普通m2都有32gb ram揀
咁快咩spec
有冇人幫手試吓
macOS safari 係咪上唔到全民造星個網?
https://kingmaker.viu.tv

我要用chrome先上到。
我用safari上唔到
反而iPhone個safari又上到,
電腦版有點廢

我未更新safari,更新再試下先
更新完都係上唔到
我都係
silver 14" 24core 32gb ram 512ssd
啱啱睇我原本27/11-4/12到 但已經扣左數 係咪會快啲到
又要買一套kit, 同埋驚啲Cable好薄一扯就斷, 另外又冇啲經驗唔知要唔要加番啲sensor。所以都係只諗 外置算數
OK,你好彩已經係2017 iMac已經有TB3
咁你最低支出而應該可以拎到最大改善係買隻TB3 NVMe enclosure
我諗隻SSD咩都唔駛搞直接換盒已經得
如果仲係大跌速先去搵勁d既NVMe SSD;如果真係換,買隻256GB既TLC其實都係三四幾舊水
(用黎做boot drive唔需要大,不過需要快)
worst case scenario呢度成堆野都俾唔到你想要既速度,呢個enclosure同埋隻SSD都可以第二d地方用或者唔愁賣
m2 MacBook air or m2 ipad pro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞