[Mac撚] 用家/買機集中討論(74) 早買早享受,遲買等到嘔

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
18/11-25/11 教育價啱啱出左貨
冇驗身份係咪都會照收錢同出貨?
我有收到email 要我send 文件驗證
黎緊應該買14吋袋底
但諗緊買咩色好

銀色好有以前macbook味道
灰色又okay
14吋銀色幾sharp睇落精神,灰色比較暗

利申 14吋銀
堅決忍撚到iMac / Mac Pro mini出
屌拿星一樣spec到兩皮七我唔信會唔係勁過呢部MBP好多
忍住對身體唔好啊
呢代銀色靚
頭先打上CS
佢話trade in嘅話要交咗舊機先拎得新機
係佢搞錯定真係咁?
今日買左條原裝 TB3 cable 插入我個 G-Speed Shuttle 度,點知冇反應
初初仲以為條 cable 一買番黎就慘死,跟住 Google 下先發現我呢個 RAID unit 係需要裝 driver,個 driver 仲要係 kernel extension 而近期既 macOS 開始係唔係幾歡迎 non-Apple 既廠商自己加插 kernel extension

結果要跟住呢份 support doc 做
https://support-en.g-technology.com/app/answers/detail/a_id/30126
自己要入 recovery mode -> reduced security mode -> user manages kernel extension by identified developers.

搞完再裝 driver 先認到隻 RAID
你嗰隻野好似software RAID黎
長遠應該用hardware RAID或者轉去用network base solution (NAS / SAS)
窮 Jer 想玩 RAID 係咁上下
NAS 就玩到 10Gigabit Ethernet 先考慮
software based RAID我以前有用,就係奶過晒野之後轉場
其實NAS+10G成本唔係差好遠,如果你識搵洋垃圾/深圳拆件
衣家最貴都係HDD本身
原來用 TB3 port 插住個 external RAID 會同時幫手慢慢叉番電
MacBook Air + 買個4k mon 好過啦
唔知係咪有幾個禮拜無用
覺得140w火牛輕過96w
27/11-4/12 轉左pfs
撚左兩日,新機都大致 set 到可以執下相
順便做下新舊機既 test 比較 - MBP 係冇插電

有冇人有呢個問題?
想知天才吧有冇得整
等2023 3nm,架構勁大截
到時oled唔洗睇而家d垃圾mini led
輝光情況好嚴重
mini LED屏幕“疑似翻車”,主要表現在畫面的黑色背景下,顯示對象的周圍會出現光暈。
我大約一星期剪一次4K片,都係玩下唔係搵食,諗住遲下會剪下8K,但唔知有無需要因爲遲D會玩8K,就而家買定Max。
跟住做野要用Xcode+Simulator,而家部2017 MacBook Pro 一Run simulator,風扇就會好嘈,所以我好怕嘈。
平時就成日睇YouTube,唔知睇4K/8K,Max會唔會比Pro嘈呢?

樓主比D意見我,Budget夠,原本諗住一定買Max,但點知Pro又比Max靜。。 而家唔知買邊部好。。
好白。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞