[Mac撚] 用家/買機集中討論(74) 早買早享受,遲買等到嘔

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
要輕身 要薄
好多時就要焊死 啲parts用膠水黏到死晒
啲parts之間又冇空間
又犧牲之後維修嘅方便程度

唔壞咪冇事囉
一壞就成件換
咁我無問題,輕便大家都buy
只係響投資同揀spec嗰面會考慮唔同咁解
Apple都想d客當Mac機好似電話/iPad咁用,壞一忽都成想部換新款,Apple就每一兩年皮幾野落袋
精明d既Mac機用家就會改變吓習慣,唔會好似以前期望買一部strong hold五七九年咁
咁我一向都期望投資係一部 Mac 機上,不管係 desktop 定 notebook 都會有最少 5 年使用壽命,除返每月或者每日既 cost 都係比買類似 Windows 機平

呢方面,過往十年都冇令我失望既
macbook pro 2020 i7
2018 mini
係 office 駁公司整既 Wi-Fi ,唔太清楚
18/11-24/11果批
十月尾落單果時信用卡hold起咗筆數
上個禮拜筆數release返冇左
依家部macbook已經去到赤臘角
但都冇扣錢,信用卡都冇紀錄喺咪正常
定喺要呢兩日收到之後先扣
用左成個月都冇扣錢
我部MBP 2016 tb 都用咗四年幾
啱啱換部MBA M1
高階spec 16” 送貨排到出年
6 weeks 差不多啦
信用卡都無紀錄?
佢再唔扣錢我張卡個回贈到期
不過2016-2020 Intel嗰堆好危,真係盡快甩手好
蝶式 / 長期過熱 / 煙條狗也不屌
反而retina既機我會留
所以walkin/ pickup $27299成日出現幾個鐘就俾人掃晒
今日淨番銀色兩間門市有
屋企部early 2013 MBP 15"
除左舊電係service battery, 個8GM ram 好快fill up之外
仲未死得
係連Big Sur 都up唔到咁解
自己部舊機 Late 2014 初代 retina iMac 5k 我鐵定留
移民 pack 野會帶埋佢走

搬晒 file app 後會用 usb 手指 clean install 一次 Big Sur
沒埋你老母 唔識打個冇字?
冇呀, 宜家係免費用緊
1/12 - 8/12 啱啱扣左錢
係咪會快啲
29/11-06/12 前日扣咗數,但今日個status仲係訂單即將處理完畢。有冇人都係咁?
唔洗勁router 既我得100mbps 都夠load 到8k60 youtube
想問吓15999 m1pro 同其他版本性能會唔會差好遠
電池係消耗品點都要定期換
長用都係要揀Desktop
想問下而家15" i9款仲有無市場 諗緊trade in換返五千幾定係上網賣
幾分鐘前轉咗訂單準備出貨,但日期都係29號,仲會唔會提早?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞