加拿大移民討論區 (10) 加拿大港人IG大混戰

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
[hkcaowpinfo X hkcastudyinfo 聯合製作Discord 群組]

Hello~
我哋係一班嚟咗加拿大無耐嘅年輕人,嚟自唔同背景、亦因唔同嘅原因而嚟。

同好多人一樣,我哋啱啱嚟到嗰陣都遇過好多好無助嘅moment,大至揀咩學校/搵工/住邊到 ; 小至點搭巴士地鐵,呢啲困難好多都係嚟之前冇預料過嘅

一開始嚟到人生地不熟,我哋好明白識朋友都係一大難題,於是就萌生咗開server嘅諗法。
呢個server除咗係希望可以同大家同行,得閒傾下偈,分享下啲日常大小事,
仲係想提供多個途徑比大家識下朋友仔,可以一齊出嚟玩下

要適應新環境,對大家嚟講都唔係容易嘅事。
希望我地分享嘅經歷俾到大家一啲共鳴,想陪住大家嘅同時,亦希望大家可以陪住我哋,無論係開心定唔開心嘅事,都可以一齊面對

即刻加入我地
https://discord.gg/NPm2GAwWuJ

hkcaowpinfo 工簽IG:
https://www.instagram.com/hkcaowpinfo/
hkcastudyinfo 學簽IG:
https://www.instagram.com/hkcastudyinfo/
準備申請SOWP, 但突然醒起今年告咗老不罪成罰左錢唔使坐監,佢份表要寫有冇觸犯刑事案,如果填咗會唔會唔批

揸公司車唔小心揩到人架車,迫住要報警解決
其實多數唔嚴重嘅罪都會批 但要解釋
我老婆study permit同我SOWP係咪要一齊申請?
LM
其實有冇壓力團體會幫16/17年苦主fight?
唔會,你講個單野都唔係刑事啦
sp 肯定拎唔到
owp 多數都唔得,睇彩數
你當住要 PR 啦
琴日睇到新聞話移民局積左成77萬visa申請未做
見人8月apply但依家連number都未有
男朋友8月已經批左
係等1 月同我簽紙我申請sowp等埋我一齊過去
本身計劃下年5月就可以走
依家咁既款似係唔得
係咪一日未有結婚證書一日都乜野都未開始得?
好焦慮呀
有心黎加拿大既可以選擇讀書,或者用owp申ee等
我覺得加拿大政府既然俾得16/17申請owp 來,最好俾佢地走埋stream b條路線。

而家叫佢地入返EE pool 同出面的人爭,其實享受唔到 Kong Pathway (讀書另計)

倒不如加拿大政府只係開owp 俾18-22年畢業的人好過啦,反正佢地都係想吸納年輕人材
人地比stream a已經算係咁
俾埋stream a的確造就唔同年齡階層,目的係吸金

問題stream B 咁來局限某年份,自己覺得有d奇怪,似係唔當16/17係香港人
咁你想點
全球得香港咁鬆手
咁都嚴人做唔夠?
再者16/17 做左幾年野
要比學費走都唔難
我覺得俾16/17 走stream B咁咪得囉,再不然唔俾佢地有資格申請owp, 要讀書就自己搞sp

事實上呢個位係有問題架

再講,唔一定個個16/17俾到學費
16 17做左5年野都嚟
幾十萬都無仲諗咩移民
你咁講18-26年畢業的人一定連幾十萬都冇,憑咩過來移民

如果你叫16/17之前的人讀返書,咁又okay
18-26 果班fg 做左2-3年野要人炸幾十萬
合理咩?
你計條數先啦不如 做4-5年野
拎30-40講緊一年儲 8萬-10萬
你覺得咁樣就好難?
我明係唔合理,不過而家加拿大就係咁規定
當初一公佈應該唔少組織同IRCC講過,不過冇用
16/17 冇人需要還學債?冇人要幫補屋企?冇人要幫父母搞醫藥費?

你肯定個個fg 後一定攞到一個月$2萬或以上人工?

明明個stream b 係有個缺陷性,冇cover 到16/17,你就覺得冇問題
咁我寧願加國直刻斷晒16/17 申請owp 資格
其實係咪冇stream b就唔識移民加拿大
大把16,17 決定行pnp/cec
即刻斷呢班人係咪要同硬食幾十萬學費?
免費比張人地用幾十萬先買到既wp 仲想點
你用ee/ pnp/ stream a 移民,都冇問題

亦都有大把16/17 人硬食幾十萬學費

問題在於owp 又俾5年畢業之內申請,但係stream b又要規定5年之內完成,試問時間上點配合?

呢個係stream b有根本性問題

當你扔呢班人入ee/pnp pool度,其實有冇需要開owp俾佢地?佢地可以直接搵當地公司攞job offer,過來做野,好似以前的人點做
16,17 有條路可以揀行唔掂cec/pnp 再轉stream a 都得 冇呢條路揀只可以讀書先叫硬食 定係我唔識解硬食呢個字?

係根本性問題你又可以點?
個個都知呢件事係有問題架啦 同ircc 反映過佢地話唔會改你又可以點?
你覺得有問題你可以選擇唔玩 而唔係魚蛋論到寧願斷晒16,17 申請owp 資格

有owp 落地搵工同冇owp 搵工係難度差好遠架好冇
將你地迫去等同南亞狗一齊

那,唔係我冇俾機會你架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞