加拿大移民討論區 (10) 加拿大港人IG大混戰

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
正常兩個人要2k,所以你個價其實係標準,但係可以搵更平嘅
姐係呢個價位係for一個人住?
唔係想要同人合租
前者
1k 多數都係得private room
姐係你當劏房淨係租間房咁 有d 可能會連埋個套廁既
2個人每人1k 加埋2k 就搵到唔少condo/apartment住
其實我而家諗落上年有人摟我700我冇制,我有少少後悔,不過都冇咩嘢

TO係偏貴,但係有啲閪地方/閪住處係under 700,但我應該唔update
我上51ca見到好多under 1000嘅全層basement 獨廁獨廚
唔知點解咁平
係咪伏
basement 平d
51ca 嗰班好多都未必會簽約 冇約就唔洗報稅 所以係會平d
basement我都會拒絕,不過我呢度個basement not bad

問題係for生理同埋心理basement令人唔舒服
同埋basement嘅話500都畀多佢

我唔想事後孔明啦,我就住TO嘅,不過我朋友嚟過心諗呢個市不知所謂,佢話喺Calgary 500點都有地方住。
有無check list係飛之前同land之後要做
飛前執齊:
Correspondence Letter
Exemption Letter (for OWP; if need)
LOA+Tuition Payment Receipt+Bank Statements (for SP)
PCR Test Report
Proof of Vaccination

重有就係清稅同準備好拎返強姦金嘅文件

落地後:
搵長租地方
開銀行戶口
搞電話plan
整SIN
考車
大概都係呢啲
邊有得咁比
to同cal個繁忙程度同人口各樣爭咁遠
Calgary 係咪凍多TO好多
thanks
做檢測要72小時內
例如我星期日飛
係咪星期五去做
星期六就有得拎?
想問下係咪會寫埋電話號碼比你?
定係過到去啟用先知個號碼?
如果 今個sem graduate(poly), 仲趕唔趕得切申請owp
趕得切
9月有cert
唔簽約會點?係咪隨時比人趕走
好多正規d要比好多證明
無job offer入息都唔比我租
cal勁難揾工諗住做完一年野去個邊養老
依家點都多倫多先
Basement點樣令你生理唔舒服?
我無咩所謂 同人住靚屋我寧願自己屌個77地嘅basement
同埋basement 係咪多數無獨立出入口
要經過一樓入去
多謝解答
睇情況
早排聖誕人地-30,呢度好似0
今日呢度-20,嗰度3
我冇所謂但係有啲人唔得,可能嫌冇窗/焗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞