加拿大移民討論區 (10) 加拿大港人IG大混戰

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
我交咗biometric fee已經兩星期都未收到下一步
想問下係咪upload 去payment peceipt個位㗎
唔知係咪自己upload錯位
就快夠30日過期會點
係咪應該webform問吓,又或者用webform交
有個問題希望有人解答到

我2017年12月香港master畢業,而又有私人原因最快下年先可以過加拿大,係咪得返以下選擇
1. 過加拿大讀個兩年diploma或者一/兩年master,行stream A
2. 係香港讀個一年postgrad diploma或者一/兩年master,再要係冇owp情況下搵到份加拿大工,做一年野,行stream B
3. 今年申請owp,下年年頭過去搵工加做一年野,行EE
第二個選擇可以rule out
因為下年2月OWP已經截龍
上兩個星期submit owp…個status除左confirmation郁都唔郁想點都過左成個星期有多
好多人二月submit都未郁過
慢慢等啦 大把人二月申請一啲聲氣都冇
利申我三個星期又係乜鳩都冇
thank you ching. 2月咁咪就黎到佢果個咩11 weeks處理時間?
3個月基本
第二個選擇我唔係都可以攞其他working visa去儲一年經驗再行stream b?只不過前提有公司會sponsor我?
同埋其實EE係咪點都難過stream A/B?諗緊行1定3好
ee要計分 stream a/b唔洗
你話呢?
stream A/B點都易啲, 唔洗計分
你可以係申請closed work permit
有公司肯同你做LMIA就得
一年後行EE
唔洗理咩stream A stream B

但係公司要搞LMIA閒閒地都要幾個月時間
仲要等得嚟間公司可能最後佢地都揀咗個local/OWP算數

如果係咁 咁不如依家申請咗簽證先
入到嚟再行EE

需知道打爆加拿大個EE計分制機其實唔難
最難係申請工簽
巴打有冇咩tips可以刷高EE個分?係咪都係留意PNP嗰d?
同埋CRS CEC幾多分先至算safe?
入境前基本上冇乜方法draw大個EE分
要快就係考爆個IELTS/CELPIP分
再唔係如果你預計2-3年後都未夠30就讀返個master啦
其他加分位 都係要你入境先有得加

CRS一般抽幾多分可以參考呢個網站
有講幾多分會比較大機會入pool
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/express-entry/submit-profile/rounds-invitations.html

至於PNP一般中咗都加幾百分
點樣得到就視乎你邊個省落腳
每個省要求都唔同
我等左2個月
二月尾申請 做完biometric 見到官網completed

然後就沒有然後了
你唔知幾時抽,抽既時候幾多分
有份report ircc估下次抽可能500分up
咁高?我琴日用個tool evaluate先岩岩過500
睇黎要睇下PNP搵陣d
可唔可以分享下入境後有咩加分位
巴打諗諗下其實第二個option我可以同時係香港讀個postgrad diploma/cert同埋今年內申請owp,個postgrad diploma /cert一完左我就揸住個owp去嗰到做一年野,行stream B係咪應該都ok?

始終stream a/b 點都穩陣過EE
個postgrad diploma/cert要有個degree做prerequisite,個postgrad diploma/cert開學日期要係個degree畢業5年內
如果postgrad diploma/cert 個prereq 個degree係我個master而唔係個bachelor唔知得唔得?因為我本身個master同bachelor都唔同
同埋個diploma/cert靜係要part-time上5堂,佢個網寫normal study period係一年,但係又驚 meet唔到stream b 個一年requirement
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞