加拿大移民討論區 (10) 加拿大港人IG大混戰

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
可以咁理解 但要注意時間
IRCC 更新各類申請所需時間 [參考時間]
Study permit 境外13週; 境內 9週; 學簽延期:在線75天,紙張申請156天
Work permit 境外 因國家而異; 境內 在線 133天,紙張申請 239天
CEC 7個月; FSW/FST 27個月; EE PNP22個月; PNP27個月; AIP14個月
Quebec商務 65個月; 自僱 42個月; SUV 31個月; Caregivers 無提供
配偶16-19個月; 父母 32個月; 難民 22個月; 訪客延期 在線162天,紙張申請 201天
https://www.cicnews.com/2022/03/ircc-updates-processing-times-tool-to-provide-more-accurate-information-0324031.html#gs.vxvt6z
有冇人知HSBC開海外戶口要幾耐?
幾日
網上申請?
Yes
Thanks 今晚申請先
問多句 直接HSBC.CA申請?
Yes
見到個日期真係知香港人條隊都算快
但佢無講香港人要幾耐
work permit境外
想請教吓有冇巴打知加拿大個邊要求打針紀錄係咪可以照交香港呢張?
24年先nursing degree grad 想做一年嘢左右就走 但係上網睇轉牌好似好麻煩 有冇護士移咗民可以傾吓?
絲打打算幾時apply OWP?
我都係24年尾grad
OWP 2023 dead🤔🤔
照交ok
香港兩支針都認
本身有個HD
佢安排比香港人條隊係已經特快,佢官網幾日前仲寫緊主要處理緊上年九月嘅work permit申請,而家有唔少香港人一月尾、二月頭嘅申請已經批左
我冇hd呀 24都冇owp 希望會extend或者有其他program 啦
今年asso grad 6月有transcript 12月先有cert
我知wes可以就咁用transcript做eca
但係咪一定要等到有cert先apply owp…
可唔可以transcript+ees+學校信去申請owp
2020fg 想2023年去 本身讀數學系但係讀得唔好 third hon畢業 英文都麻麻哋 ielts 6.0 下年應該儲到300K
依家做緊data AI方面工作 想讀返相關嘅嘢 見到一啲Post grade 讀一年 但係個地方就未聽過 有啲大城市嘅diploma 讀兩年 而家唔係好知應該點好 有冇人有啲大概情況可以傾吓
以我所知普遍係2個月左右搞掂
但唔知最近俄狗侵烏加國有無優先處理烏人
其他地方先擺一邊
呢層就應該有,好似嗰陣時阿富汗都係優先,嗰期process申請好似都慢咗啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞