買電視機 / 換電視機 集中討論區 (62)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
終於係盛澤訂左q900a soundbar 佢話要11月尾先有貨
幾錢?泰國水貨?

唔入Q950A?
想問下想買Sony 55,最性價比高係唔係85j果部。好多sales sell呢部
BUDGET? 一分錢一分貨
今日去左出車冇睇到,岩岩睇電影都訓著左

主觀第一下發現既缺點
1. 個防反光面真心唔勁,特別oled特性一出現黑位成個反光就睇到哂,加返遮光窗簾成件事就唔同哂,但記得唔好留喇我有條小喇竟有陽光入一樣會影響個觀感

2. 冇左個chromecast同Google,生態上小缺失,但認真去禁就會發現其實個底都係正統androidtv10,只要有apk就裝到,姐係行貨既裝到既野佢都裝到哂,扣少少分,但整體觀感問題不大,就算d menu, option同行機基本上一樣,唯一就係佢食左大陸Bravia d 會員野,會彈一次半次d會員登記,或者某d menu隱藏位會有殘體冇改返,接受到就接受到,唔係多手都禁唔到出黎

3. 澤仔幫手裝個界面,好用唔敢講,但佢扮到7成Google tv 個launcher做緊既野,tiles, 排位,但始終因為冇左play store,方便性上係冇原裝咁方便,但如果本身係用緊android電話既話,對要裝apk有基本認知其實唔難logic上完全一樣,煩在就係所有原本可以係playstore裝左先然後繼續下一步既step都要自己插手指裝,但當所有app in place之後其實你都唔會再入個playstore, 調返轉姐係你都唔會再插個手指, 如果電腦認知有返咁上下識用返local lan share配返齊app可以做到電話dl apk然後電視裝,所以煩就煩一次,後續基本上唔會覺得有太大分別

4. 機身發熱比想像中勁

暫時諗到咁多,chromecast等我得閒先插埋落個電視試睇下係咪真係Hdmi 冇upscale同爭多唔多,今日好攰
嘩, 謝謝巴打, 都幾詳細, 100分
機身發熱比想像中勁--->所以夏天最好開冷氣, OLED愈熱愈易老化, 不過其實電器野都係怕熱
step巴問到順手推坑多d唔怕diy既入坑水貨sony,我覺得冇你地講得咁恐怖特別係d app裝一次基本上都唔會再裝
好多人唔識裝架, 例如用慣IPHONE既, 另外女仔用家
成個screen咁熱,好似舊式大牛龜咁熱
巴打經歷過CRT電視?
所以用開android電話既基本上唔難都係個堆公廁source,唯一有d野要consider就係有d app又未必岩電視用,個d就未必可以係電視度直裝要搵返相對既app
有呀細你幾件咋我
巴打開咩車
大牛龜 摸一摸就知你有無睇過電視

然後打獲勁
咩叫開咩車今日電單車出車26po可以搵到我
oled效果一樣
巴打唔係渣私家車?
我睇咗成日都唔熱喎
你話後面定前面
其實都係用來睇下Netflix YouTube 唔打機嘅
最好8k下,但係鐘情Sony
46揸緊細7人做咩起我底
8K以下都買唔到55X85J啦~
夠BUDGET我就推薦55X90J
前面你控塊面埋去就會feel到熱覆射
雖然我買行貨但係我都係加咗Apple tv盒
Sony入邊down嗰啲app我覺得懵查查
仲有水貨55x90j
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞