買電視機 / 換電視機 集中討論區 (62)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
1. OLED PANEL的確係2020年的, 因為A9S係2020年機款
2. A9S只有HDMI 2.0, 打PS5最高只可以行4K60, 1080P 120
3. A9S面板係100HZ, 睇影片可以支援插值至120FPS, 睇快野唔會唔流暢
4. 就算OLED PANEL係上年, 我仍然覺得沒有問題
5. 要雜食怕燒印就買番50X90J
6. 在意HDMI 2.1, 需要4K120打PS5既話, 就買LG 48C1
7. 信我定係SALES, 你自己決定
多謝Step 巴回覆
you are welcome~
Sony 入門soundbar係唔係性價比低D?
你大約形容下你點擺法,或者係用緊咩櫃
兩側同埋機底有無空間比你伸隻手入去?

如果有用AV AMP/Soundbar我建議機側既HDMI 1用嚟比AV AMP/Soundbar出, 因為呢個用途插定左就唔會點再郁

唔介意離牆無咁美觀既就叫師傅用離牆既安裝方法加兩個「鼎」頂住,咁就一定最方便插線
我個隱形架都加左4粒膠頂起
65吋機,電視櫃500mm高,唔裝上牆夠唔夠高?
50" AU8000 定 80J邊個會啱一家大細用d
三叔真係不了
到依家都好怕用oled 唔係好敢
OLED 睇VIUTV 耐 LOGO 會唔會有印
平均一日睇幾耐先?

如果日日都長時間睇,燒台徽都無所謂啦
LG水貨最平OLED 55A1都係$8700左右,可以平平地試下,燒左印咪當拎個經驗囉

55C1都係$11680水貨

OLED價錢每年都下調

永遠唔試就永遠享受唔到最高畫質既電視
間中, 一次1,2 HOURS
D LOGO 應該整半透明
電話都係OLED, 咪一樣咁用, 有冇大規模燒印先?
係咪睇財經台先?

如果每日只係1-2小時,其他時間係睇其他野,我覺得冇問題可以

ViuTV都係灰色已經唔明顯了

電話OLED都係咁用啦
睇你坐位有幾高

C1同X90j
真係諗左好耐
唯一分別好似只係個moon?
喇叭我有 唔太care
電視最重要都係個面板,呢個都係主要分別
電話點會長時間出一個位
有既,status bar,android既3天王鍵
我兩側同機底都無擺野 有空間伸手
我想知纖薄掛牆呢個裝法係咪會窄到伸唔到隻手入機底插線
我坐高40幾掛到上90都冇事
手大有可能伸唔入,或者辛苦啲要拉起部機少少先插到
如果拉得起都ok thx 買wl850為咗插線好似好浪費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞