買電視機 / 換電視機 集中討論區 (62)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
一陣又比人叫你拎圖
我就係圖,不服來辯

我言論全部都係出自真心
霸氣step爺
理性分析,真誠推薦,絕不偏袒
我係罪大打手
求推介,因為見oled同lcd個價真係差唔多
萬一二筆直左右,55寸,最緊要亮度夠,因為有少少反光,而家用緊lg sk8500,因為被破壞情況一直惡化差唔多要換
唔好太偏袒

我係睇全面性
有以下,sogo avlife買扣哂折扣應該12K以下買到

光度比SK8500高2倍左右

https://www.rtings.com/tv/tools/compare/sony-x90j-vs-lg-sk8000/21562/607?usage=1&threshold=0.10

Sony XR-55X90J
$13900
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本制
非OLED , 我都諗緊呢兩部,想買65吋.
見samsung 冇Dolby Vision, Dolby Atmos 好似差D咁.
主要睇netflix , Disney+ 同少量打機睇新聞

如果OLED 就諗住c1 水貨
睇電影如果上下有黑邊, 長時間會唔會有印?
準備買a80j 想買埋原廠掛牆架 想問下買固定架wl450 掛牆之後機背係好難插線定係完全插唔到?
因為買wl850活動架的話純粹方便插線 旋轉轉向功能我完全用唔着
好似有啲浪費錢 唔知買邊款好
唔明d人點樣每日 睇同一個台6-7個鐘

老人院 定 庇護工場
呢部睇過都幾好
如果同級Lg係邊一部?因為想比較下Android同web os個反應
叫做有啲聲9播下,不過由8x台轉去99
又唔好咁講,我有fd真係可以放假打足一日fifa真係由朝打到晚,食野佢照烘部機係度
原裝架 離牆都有 45mm 都唔難插 因為 插線係左側

個架淘寶原裝 都係一舊有找

香港賣五百幾好過搶
Dolby atmos要用靚soundbar先有效果,電視喇叭唔好諗有效果

如果長期睇21:9電影,又完全唔睇其他野先有可能,一般情況唔會

Netflix都好多16:9片
你話望住電話6-7個鐘我都信
呃你做乜另一個可以坐係度唔食唔屙打到隻game白金為止好撚痴線
的確有部份用家係長期播住新聞,財經出聲,純粹聽聲
黑邊點會有印黑左直頭唔著
以下機款大約同級,不過都係比唔上X90J,輸係面板同分區控光

LG 55NANO86CPA
$9780
1. 100hz NANOCELL IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位漏光偏灰, 可視角好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEB OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. α7 Gen4 影像處理器
8. 側光式 LOCAL DIMMING
但a80j好似係兩個hdmi位機背 兩個機側?
我係驚貼牆嗰隻掛法會插唔到機背 如果插到我買wl450夠 慳返一千
都有可能,中間播片位置既OLED Pixel長期播片超長時間,令畫面中間位置pixel衰退快左,當睇全畫面時有機會睇到畫面黑邊位光D, 鮮色D, 不過如果要做到咁,要長時間只睇21:9片先有可能,如果做到咁,果位都主力睇21:9片啦,都唔會介意上下黑邊位啦

正常間中睇下16:9,21:9混合黎睇應該唔會有事
好極端
機側好似係兩個usb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞