買電視機 / 換電視機 集中討論區 (62)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
[url][/url]有圖
thanks step 巴
都諗住買埋soundbar 咩價位先有效果?有冇推介?

samsung 冇Dolby Vision 又有番HDR
其實係唔係都差不多?

其實QN90A值唔值得上?
盛澤果D OLED都係全時間播16:9片,每日10小時,都接近2000小時,都完全沒有事
我講下笑啫,唔好咁啦

我重諗緊55” A80J 定 65“ x90J
x90j, a80j會燒印
最入門
Samsung HW-Q600A
LG SN7CY

進階
Samsung HW-Q900A
LG SN10CY

Samsung電視冇DV, 會出HDR10代替,我覺得分別不是好大,本身電視質素更重要,電視差,面板都唔夠能力表現出來

QN90A優點係光度高,分區控光細緻
X90J優點係影像處理,有DV
用黎睇咩多
原廠OLED Demo片係可以配合本身OLED 抖動防烙印設定平均損耗OLED壽命
同你一直播新聞台係兩回事
開返三個月左右只要對比全新機就會見到Demo機暗啲
但我諗住夾HT-A9…

PS: 我養貓不養狗
有冇遮光窗簾有光同無光環境a80j表現唔同
其實追Post追左1個月,就係知道自己係50/50, 博,定唔博
澤仔播apple tv你叫佢播乜都得,下次試下叫佢播av10幾部機一齊屌女
A90J 係咪就冇燒印問題
個sales話panel後面多咗塊野散熱
其實點都係有大買大,折壽左細,靚d都會有少少dum春

但追求極致喇喎
唔會冇左,只會機率低左
咁直屌A90j 算
咁當然啦,OLED會隨使用時間衰退
播AV會比警察封鋪
12k諗緊要lg定Sony 好
想買x90j定有其他好介紹
閂閘
巴打屋企大唔大光唔光,留意返90j同80j係喇叭,極端情況下有分別,多個master cal就都差唔多,平衡下洗唔洗用到咁極端當然直屌埋a9一套過梗係a90j最開心
唔係

多左散熱係為了應付高光度時OLED熱力

OLED怕熱,愈熱愈快衰退,愈易燒印
Sony 55X90J行貨

LG 55C1 OLED 水貨
行貨碌黎碌去都係個幾部架喇呢幾日個個d問題都基本上一樣,答案都差唔多一樣

oled就c1,a80j,a90j
lcd就x90j 然後個堆三叔同唔知乜
掛完牆 貼住牆插唔插到下面3個hdmi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞