買電視機 / 換電視機 集中討論區 (62)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
我A80J咋
不過已經好清好爽
睇Marco polo真係靚到
清爽
A80J已經唔少野
射左?
毛孔都睇到
除開6個7蚊一個人?
加到家庭成員先得,好似分享app咁
我四個人用緊囉
Apple+ 套 重見光明幾正
又有atmos
個個唔係a80 就 a90……..
個套oled睇好癲

點為之家庭成員,你好似仲有位
話時話講到OLED咁易燒印,有冇相睇下?

周長兄,到時記得Post出來呀
Storage for App用,如果純粹睇Streaming 32gb夠晒
重設部機啦,多數都係設定問題
巴打點睇上年LG部 8K nano95
見post頭無呢部d資料
65吋都係1萬尾 仲平過d 4K
有無伏位?抵唔抵玩?
1. NANO95 佢用IPS PANEL, 對比度十分低(1000:1), 黑位漏光偏灰, 黑位細節盡失, 畫面沒有立體感
2. 買8K不如買旗艦4K, 8K都沒有SOURCE片源, 得風景片
3. NANO95除了可視角比較好外, 沒有什麼優勢
4. 20K以下我會買以下機, 各方面都完完全全徹底地屌打NANO95, 除了8K解像度

LG 65" OLED TV C1 OLED65C1PCB 水機
$18XXX
1. 100hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1*4, 支援4K120, VRR, ALLM
7. α9 GEN4 影像處理器
8. 光度600nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
如果要20K左右行貨計, 以下機種都屌打NANO95

Sony XR-65X90J
$23800
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本制
已經裝左部55hx900h
唔錯, 個反應其實同hx700h差唔多, 遙控都一樣
ips黑位的確係無舊果部三星/hx700h用va咁好
(之前部三星應該仲可以同E家1萬價位比)
但佢個背光分區又救到D, 即係打和啦super

係部機個面框有2撻UN到咁既印(但個mon無事), 可能裝機時整到
不過我見部機0光0死就算啦
個師傅好多單.....我半年前買700h又係佢, 因為消費卷仲忙左

$7400真係無得輸, 49轉55真係好正
THX step巴
1. 有2撻UN到咁既印, 點解唔即時同師傅講換機?
2. 色彩上HX900H會比HX700H好好多, 完全唔同LEVEL
1. 當時睇唔到, 事後先睇到, 不過我OK小問題唔搵信興了
2. 應該咁講, 色係好過700H既, 但700H又唔算差
巴打ENJOY~

省左D錢同人申請下買PS5先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞