痴撚線,原來以前買樓咁撚難?

587 回覆
127 Like 480 Dislike
以前就算做定期都有起碼10% return
樓價又無升咁快

簡單啲講個時揸現金吃香過揸資產
依定就調返轉 自然上車難
我睇財經台
好多巴打舊年買美股發左喎
#154 已經有講呢種思考漏洞
係極高息下,但樓價同入息比例低
梗係草多三四年錢
唔好做九按
其實最廢既人正係只想靠樓價升而得到超出自己努力付出回報既人,呢啲先係不勞而獲既廢柴心態

反而年輕一代只係想樓價負擔比例合理啲,唔等如係想不勞而獲
儲五成首期,借五成,計埋比你,20厘,還15年
首期 $200,000
總貸款額 $200,000
總利息 $432,267

月供$3513
定係你意思係比8成首期/full pay?
無能力學咩人租樓
而家炒bitcoin 2 年都退到休第時d 仔女又會話你唔把握機會
有幾個特別大聲
仲有就係社會係會/要進步
以前xxxx 唔等於今日xxxx係合理
一句獅子山精神 總之捱啦 以前都係咁
年青人就要受
工作模式都可以去到有WFH 外國有4 day work week
盲屌後生唔捱得 密密引戰擦存在感真係好撚ON9
股神
又係你... 唔怪得標題咁熟
今次會唔會又無視我 我上圖算喇。
係你唔明

以前息貴唔會高槓桿
所以係儲到錢就贏
人人都要去到大部分錢喺手先可以買
個遊戲相對公平

依家係高槓桿但借貸力受制於收入
你只要有份高薪糧單
份糧係唔需要入咗袋就可以衝入銀行
超低息借月薪100倍再10倍槓桿去買樓
所以點解普遍人入息越嚟越追唔到樓價
佢淨係會講對佢有利既野,其他全部唔睇
搵當年既新界地王 仲要係1984-1987, 仲要20厘息
人工就1980仲要冇資料
是旦搵幅 1979年,大家就知咩事
啱啊 無能力就買樓啦
一個供15 年
一個供 30年
都可以咁比較
你話以前冇得供30年
咁你咪全部統一用供15年計lor
鬼唔知供15年一定辛苦過30年
咪咁啦
樓主要縮入老母個西度
其實無人叫你買
你大可以唔租唔買
你自己搞得掂咪得
條撚樣已經開咗好多次po
次次比人圍屌負皮完 之後佢又會精神勝利法再開
你留定呢幾幅圖都得了
以前一個月搵100/200,

屌佢老味啲樓要40000/50000

而家啲人都唔知點解叫春
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞