痴撚線,原來以前買樓咁撚難?

587 回覆
127 Like 480 Dislike
點解你又要引戰
咪由得班兒登仔買唔到樓囉
叫唔醒扮瞓嘅人嫁
你咁講香港應該大部分人都住私樓啦,點解仲咁多連登仔住公屋
因為打風好撚爽
有冇對比埋公屋既數據?
40年先升10倍,供樓既話先升咗4倍
03年個陣蝕到仆街
以前好似試過廿幾厘息
逼人full pay

係其他post 見到
真係有$16000 一呎嗎?

我問過啲老一輩 都話以前買樓易好多
好多肯勤力番工都上到岸
上水四百零呎SHK樓 30年前賣一百萬
大埔單支樓都係賣一百萬內
所以我真係唔識計
真,買唔到樓個班正一垃圾
以前啲人唔興買樓分期,通常都係一炮過或最少5成
當然,以前搵錢真係好容易,勤力啲打幾份工買樓唔係難
點解以前得而家唔得?
不如話以前冇乜單人排公屋 幾廢嘅廢柴都會結婚生仔
樓主係咪搞錯咗上樓易嘅年代
90年代至沙士前先係最易借mortgage
最優惠利率當時由兩間英資行滙豐和渣打話晒事,物業按息處P+2%和P+3%水平,而當時的P是19厘,亦即實際按息高達21厘或22厘,供樓非常辛苦。另一邊廂,當時銀行存款利息約11至12厘,所以銀行賺息差的利潤已經很可觀,亦衍生出『聖誕鐘、買滙豐』的說法。」
要生活唔係生存 好似係
如果兩個大學生一齊搵錢應該係會上到樓嘅,係差在首期自己草定父幹啫
我老母儲十年 full pay買左宜家住緊個度
咩息貴根本 晒鳩氣
宜家你儲十年比首咋
你張圖最頂已經有16k一呎啦,自己㨂24k啲樓出黎講
元朗大把樓舊樓10k一呎呀,你又去唔去住呀
以前點同而家
有個得體啲嘅袋例如chanel LV返工點見人呀?
買錶唔埋IWC唔通帶咩呀swatch呀?
唔用成皮嘢嘅新iphone點出街呀?
生日唔食二千幾蚊per head fine dining咁點慶祝呀?

呢啲全部都叫必須品,雖然我搵得3皮幾嘢但個4皮幾嘅chanel係必須的

我唔明點解我要犧牲我生活質素做樓奴囉。但我唔明點解我買唔到樓囉,我覺得我係entitled 要食住fine dine咁買囉

樓豬你識條鐵咩都係果句,兒登仔唔肯接受現實就點都唔會接受嫁啦,算罷啦
有40萬,70年代應該瘋狂買車位, 幾千一個車位, 買夠80個, 而家當3千租一個都240萬一個月
更正: 24萬先岩
以前努力買樓 講緊六百呎
宜家努力儲錢買二百呎
地產商出一百呎 仲易買呀
84年支英聯合聲明後呢?
90年息口跌返十厘多呢?
02 03 04 05年又低息又樓價低時呢?

而家2021年了
享受樓價人血饅頭既人,正係大約1975-1982年出世個班係2002-2007年買樓既人,樓主大概都係呢啲時代幸運兒,先不斷搵不幸時代既人做藉口去證明自己唔係只係幸運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞