痴撚線,原來以前買樓咁撚難?

587 回覆
127 Like 480 Dislike

咁你都幾撚捱得
岩哂做奴隸
咁你邊年買樓🤪?
咁你都幾勁, 做狗但有統治者嘅上層思想
唔洗討論
住黎講一定以前易d,但唔等於以前易
呢個連好多上一代既人都認同
認識一個上一代住緊靚私樓既人話:我地個代,辛苦就辛苦,不過你辛苦就得。你地?辛苦都冇用啦

當然唔涵蓋所有人
原來公屋仲要租緊樓
唔講仲以為你係啲廢老揸住幾層樓離晒地
一個低層有統治者思想仲要唔知自己有問題真係恐怖

咁個post完左啦
比心機儲錢買樓
唔好租喇
宜家啲樓咁撚易買
都係供30年姐
仲要越供越平嘅
On9仔
對比番果時同依家嘅恒指十年圖先好出聲啦垃圾
嗰時股市瘋狂破頂唔講?嗰時淨係存錢落銀行都可以收息到fatfat 唔講?你啲收入來源剩係得人工咁狹窄?
啲錢qe到免費咁濟都仲係升唔上3萬
盲撚咗?
房屋台堆廢post可唔可以唔好上熱門?
四十萬既樓首期一成係四萬. 三千蚊人工不吃不喝儲十四個月俾到.

九百萬樓首期一成九十萬, 二萬六人工不吃不喝三十五個月俾到.
努力儲錢供到一間二百呎 覺得人生好成功終於唔洗租樓住公屋
可以比得上以前啲人咁捱得
根本印錢哩樣野就已經係用緊下幾代人嘅錢
要之後果幾代人去還
不過哩個問題你地再開post討論下啦
哩個post完左嫁喇
美孚post就講我計唔岩,以前好似乜乜乜
當時儲十年就買到樓又點又點

好啦,計晒數出新post,又話我執著高息口,同埋70/80年代
屌你老母啦,沙士個十年易買人人都知啦
吹撚漲
仲有,印花稅如果用入息中位數比較
而家會更誇張
根本印花稅階表都冇追唔上樓價標準
連港共都默認左上車盤唔係上車價
佢地會覺得你唔鬧埋一份就係奴隸
ptgf
sorry to tell
而家儲到錢先算啦
以前又要租樓又要養4大長老
不過我細個個陣食生蛋撈飯,間中都食下腐乳嘅

加油呀
一年儲十二萬
儲十年就儲到首期買間三百呎屋
不過十年後唔知夠唔夠買間一百呎
1981 年邊有計多左? 4人家庭3142 喎。
拎住個70年代 你阿爺個年代黎講
無視你老豆老母個年代
不如拎埋你祖先黎講樓都未有得買添
以前置業好易
買木屋
有錢就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞