痴撚線,原來以前買樓咁撚難?

587 回覆
127 Like 480 Dislike
你淨係睇樓價,當時人工呢?其他物價呢?
2008年之後已經升得好快
曾蔭權講200萬上車盤都係比人屌離地
樓台呢班唔少係1975至1982年左右出世既人
享受既係食正沙士人血饅頭然後gogogo
幸存者偏差呀
我老豆老母果期真係易買
上一代真係兩個肯打份工儲下錢就可以上車供樓

而家上車都難
月薪夠供都要有首期 無首期點買?

同埋有幾多肯係未結婚就一齊供樓
當年85000都比人屌
然後呢?
我而家都冇支持過要85000
再搞85000我一樣屌
香港只有殖民人口政策問題
而唔係土地不足
依家夠炒下coins三兩個月夠full pay買樓啦
你要做幾年先得
家下d人屌緊有父母幹先買到樓
無父母幹就食屎

而家你話父母果期易買
即係個個都有父母幹

月薪夠供但儲唔到首期
我就次都問一個問題就係有無人可以寫一寫佢每月收入同支出明細比大家睇下有幾困難
結果係無
最多有個做aco嘅講話困難
喂,做政府有得排公屋,然後做8年有得排升co
咁樣都話難嘅,咩事?
21歲aco,每月儲入息一半
儲到30歲升co,人工33k起
然後話買樓難?買咩樓呀?
仲未計有得排公屋啦

定你覺得30歲買樓太遲?
唔起樓又點安置d人?
70年代都有人屌,80s都有,90s,依家都有
係得00年代跌到仆街、但經濟差都少人買
永遠都有人屌樓價貴
事實一直都係咁貴,我冇講過易

我只係叫人唔係賴時代,賴社會,賴自己出世唔岩時晨。個個時代都有難處,冇人係容易。

調返轉問、你依家至少36歲人,你又冇買樓,你銀行儲咗幾多錢?
呎價由$15000跌到去$10000,你又買唔買得起?
90後都大撚把人買左樓啦
數據係少左後生仔有樓
不過唔同時代比較無意思

以前班牛 一人打三份工
依家我地公子哥兒 三兩個月去一之日本好基本

以前班友 剩係識儲錢買樓
我地就個個牛牛account 一兩球好基本

當年個個炒樓 自然持樓量多
依家個個炒股 咪持股量多囉
你對住1975年出世同1985年出世既人講30歲買樓係早定遲,完全係兩回事

1975年出世既人30歲係2005年食正沙士後人血饅頭大把100萬以下上車盤,當時點都搵到八九千人工

1985年出世既人30歲係2015年硬食qe後貨幣被稀釋惡果,400萬上車盤人工萬六七

純粹講30歲既人係咪應該有能力買樓,根本係啲時代幸運兒想混淆視聽
我點解要諗安置支那殖民?
每月儲唔夠一半收入都唔好諗買樓
咩年代都係咁
佢地真係講到當年兩個基層都輕鬆買樓咁
真係好撚正
我唔係中央政府
我冇責任思考安置13億人落香港
我父母買樓就無父幹 兩邊都好窮住公屋大
靠兩個一手一腳供層樓出黎

佢地自己差唔多年紀既都自己講以前易買過而家好多
首期都追唔切就樓價升
搵26000你點計的
Fg個個連登仔?
以前一定係易D ,個生意環境己經好唔撚同啦
03年個市道差 但係物價成本 ,樓價都相對低
依家我問每一個老細,個撚個都話市道幾十年都未試過咁差
但係D 物價無落過
難易有相對性
而家1985後果代面對既係歷史上最困難
係世界轉變左呀Ching.
你問返d做實業地鋪旅遊既老細 緊係難做左
你試下問做錶 做crypto 做FS有冇影響生意
咁唔講幾多歲
今日開始做一份工starting 17k
每年跟政府跳pt
做8年升職加到33k up(未計8年通脹)
每月儲人工嘅一半
咁你都係覺得唔合理,亦難買樓嘅
我都想知係點解

係既係既

其實你知唔知85年出世的話
已經過晒上車年齡
依家係93-97堆人上緊樓
我身邊都有啲叻朋友fg幾年就上車

你返工返多人地十幾年都上唔到

調返轉問、你依家至少36歲人,你又冇買樓,你銀行儲咗幾多錢?
呎價由$15000跌到去$10000,你又買唔買得起?
做生意實有興衰 10幾年前嘅nokia而家去左邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞