痴撚線,原來以前買樓咁撚難?

587 回覆
127 Like 480 Dislike
搵kol 賣廣告好過啦
係廢青forum到吹奏
咁得閒駁屌咩
90s 5%首期都有
真唔知定假唔知
細佬我細個排咗7年先上樓,30年前
佢想指出個個年代人工升得好快
買樓難 同供樓難兩樣野黎嘅
兩個人正正常常加埋都40k一個月
儲幾年錢 兩個人工都差唔多50k
而家買樓最多話供樓難同長
令到好多人驚辛苦唔想買樓
我自己幾年前同另一半都係加埋40k去買樓
之前岩岩畢業儲錢儲左4年
用左total 60萬首期 買左400萬大西北2手樓
呢4年升左小小(連利息雜費平手離場)就放左
換左層3房2手樓
而且首次置業可以無限次用
上唔到車可能係而家嘅人買樓有好多要求

1. 近市區
2. 交通方便
3. 買野方便
4. 呎數大
5. 呎價低
6. 唔肯降低物質需求

而家買樓好多時都要取巧 同 取捨
取巧 要先上車再轉樓先可以繼續爬上去
取捨 係要識理財
以前嘅人好識省錢唔會亂洗錢
先苦後甜係必然嘅
同以前比較買樓辛苦只係取巧唔同左
取捨從來都冇變
其實要睇埋入息中位數嘅升幅
1976 同 1981 五年間升左成倍
即係1976年買左樓既既人 供樓愈來愈輕鬆
咁近十年升幅又點呢
都唔好講話個首期要點儲
睇住樓主咁樣打稻草人,再偷換概念,真係好癲
唔留喇,好小上房屋台,見到上熱門個標題咁痴線先入黎講兩句, 原來你地慣晒
最尾個句真係啱 以前工求人 問任何一個長輩都係咁講
你乖肯做 個老闆已經求之不得 人人頭上一片天
單身定一家大細?

fake news
以前好多公屋
香港住屋問題冇咁嚴重
唔係成份糧供哂 係供既數多過成份糧我都聽過 搵多份野幫補 總之你去盡既一定買到樓
做咩咁選擇性覆留言呀?仆街仔
而家d 人一畢業已經想買樓,又多消費,講黎都哂氣
仲有咩留言值得我覆?咩比5成/8成首期個啲我都覆晒,計晒數出黎
見唔到有咩值得覆既留言
以前真係排公屋易喎 樓主
你肯住天水圍好快有 親戚個時on9 想住靜啲揀左住天水圍 仲比人笑9 佢地住埋啲咁既地方

同埋如果本身係公屋戶 如果一間屋太多人住 向房署申請 都會另外比屋分折家庭住

以上都係講緊廿零年前既事

如果講話排單人 十年前親戚朋友排到深水埗個頭公屋 佢都係排左五六年左右

我比哂例子你 唔好選擇性相信啦
其實呢類po 係咪都係大同小異
一邊就話樓貴/移民好過/供成世得鞋盒咁大
另一邊就岩岩上樓打飛機/啲人唔廢邊有人做租租幫我供/笑人樓爆/廢青唔儲錢嘈乜撚
點講都好,港英時代買樓住屋點都係容易過共產香港時代,唔好再成日貼半個世紀前的買樓廣告
咁你咪用兩厘半條數供15年
計返條數睇下邊個供多d
仲要去到90年代開始係咁跌 跌到個位數
你宜家供 過多幾年最低都係2.5 反而升高機會仲大
而家跌一半都唔考慮啦樓主慢慢留係到買多幾層

利申: 已賣樓移民
反而覺得而家供樓易,供樓長先正,利息咁低,大部分係還本金

而家難嘅位係要人工夠高過到壓測,先買到正嘢
一係人工高,一係要合二人之力

咁你明點解呢到啲人叫晒鬼啦
呢20年double咗,以前5年double
升得的確慢過當年
但樓一直都係早買早享受

但就咁睇中位數同供樓條數
搵$3000供6500
vs
搵$26000供29251,
個難度系數已經唔同孌

家庭中位數
1981年$2000-3999
1986年$4000-5999
1991年$8000-9999

買樓後5年
1986年搵$5000供6500
係輕鬆咗,但對比依家
2021搵$26000供29251
都係以前辛苦啲

去到1991年買咗樓十年,就算輕鬆
但你依家買樓十年後供都一樣輕鬆啦

仲有、你講儲多啲錢買樓
其實人工加咁快,物價樓價一樣加咁快
其實儲埋儲埋都係追升幅
唔會輕鬆過依家好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞