痴撚線,原來以前買樓咁撚難?

587 回覆
127 Like 480 Dislike
已經比人拆穿咗,點駁
「自己唔願犧牲,又想有錢買樓
就要怪父母怪社會怪世界
最撚睇唔起呢堆廢人」

原來自己只係每月儲10k
話人廢人
咁叫犧牲?
我每月仲儲得多過佢
佢其實知唔知好多人儲得多過佢但都買唔起樓
所以根本無野好拗,唔同年代唔同環境
只可以話90,00後生係呢個年代確實好艱難
咁都叫有個竇

唔洗白白比錢業主/痴屋企人住公屋
30歲儲夠錢,清袋比首期,之後月月清供30年,供到60歲退休,不如拎首期去外國買house,好過一世幫地產丶銀行打工
我會買舊樓一房

跟住再慢慢樓換樓
只可以講以前經濟起緊頭,只要肯做就可以安居樂業,而家好多行業嘅職位都飽和晒,冇以前咁容易搵到錢安居樂業(當然全球經濟格局改變,同回歸後香港政府施政垃圾都係主要原因)
英國人做到的中國人就是做不到
立法既保障, 以前冇而家咁好.
但係以前實在好多. 保障=現兜兜既錢
你問下你老豆阿媽先. 90年代初之前. 係老細打電話嚟求你返工架
以 CCL 黎計,1997 年樓價大約係而家既 50%,但當時供樓係講緊 10% 息

1997年時,新批按揭以最優惠利率按揭(P按)為絕對主流,當年全香港只有一個最優惠利率,由銀行公會開會決定。1997年3月至10月,最優惠利率為8.75厘,一般新造按揭利率約P+2,亦即按揭利率可達在10.75厘左右。10月份最優惠利率再升至9.5厘,新造按息進一步上升。

來源
https://www.panasian.com.hk/%E6%A8%93%E5%B8%82%E8%A9%95%E8%AB%96/%E5%9B%9E%E6%AD%B820%E5%B9%B4-%E7%9C%8B%E6%8C%89%E6%8F%AD%E8%AE%8A%E5%8C%96/
點解要用1成首期做例子?
如果4成首期,甚至6成首期計算,如果又差幾遠呢
講起聯合聲明,當時規定批地每年最多係 50 公頃
點解冇人怪呢樣野使到過往樓價因為限制左供應而不停 go go go?
呢20年人工冇咩點加,但生活成本已經上升咗一倍,搭車食飯,可以儲既錢少咗,但樓價升咗幾倍,講真宜家上車真係好難,上到都唔知黎緊三十年健康狀況係咪可以頂到自己供完層樓
果陣夠唔夠膽買?
以前大把工唔使交稅, 唔使報稅
真係D文員先至要報稅上去
所以嗰時中位入息咪好似好低囉
80年代深水埗新樓 $900 一尺 依家最最最最少 20000一尺 升咗22倍 而家庭收入中位數由3000 升到二萬六 只係升咗8.6 倍 咁你話幾時買樓難啲啦
其實97已經係1980年後既另一個次高峰
97呢個高峰由形成到爆,其實只係三四年
只不過97既政治年份意義經常比人做樓價指標
其實用埋90 91 92 93年.....睇
樓價負擔指數都唔係1980 或者1997咁誇張
屌你老母你講野真係好撚on9,咁係咪起碼有一段買樓好易嘅時期呀? 以前買樓好易唔通講緊50年前呀? 齋講上一代父母肯捱就有至少一兩個單位,我老豆老母都有兩個單位不過冇諗長遠,見個價升咗幾十個%就放咗,而家想買返都難
屌,咁你做咩唔捱下呀?租乜春野樓呀,慳咗嗰筆錢夠你買幾個單位啦
起佢底睇睇就明
呢啲數據撚真係好on9,好似動畫入面嗰啲戴眼鏡毒男比主角贏咗問點解會輸?數據話我聽唔會輸嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞