痴撚線,原來以前買樓咁撚難?

587 回覆
127 Like 480 Dislike
中位數2000都冇,
你基本搵5000
人中之龍
成日話利息。以前你有一筆一百萬現金,可以現金買。你幾可見到以前啲人 會拎二十萬,之後問銀行高息貸款 借多80萬買樓?係得依加啲人 低息環境先咁做。

基本上如果以前有現金 足以支付一半當時樓價,就掂啦,仲要當時有好多人都有幾十萬
1980年係好多人眼中已經係遠古時代
通常指既以前,都係90年代開始
樓主都唔會係捱過80年貴樓既人
曾經捱過1980年高息供樓既人多數冇上連登
甚至已經年老死左
而家講緊風涼話既
多數係1975至82出世呢批時代幸運垃圾
食完沙士人血饅頭之後
就踩住下三代頭頂去奶共賣港
成日都利息前利息後。現金買唔得既?
不斷有講
1975至82年出世既人
長大後去到2001至2007年係非常容易買樓
係你冇膽認呢批時代既人只係一碌幸運既廢柴
80年代拎到一球野出黎買太古城
一係做生意,一係醫生律師

2020年,做生意/醫生律師,一樣唔會嘈難買樓
一係你proof到當年大部份基層都係full pay買囉
咁我咪收皮
真 明明七十年代頭兩公婆串膠花兩年夠full pay 佢都要同人講利息
出現了
串膠花兩年夠錢full pay
搵中位數果堆有公屋住
基層有名你叫 緊係買唔到啦。但依加2021年,全港頭10%收入既人,都未必買到太古 喎
冇人想買啲舊樓姐
每個年代都有呢啲發達機會
每個年代都有唔少老千股黑天鵝
問題係評論比較唔同時代買樓負擔
比較基礎就要同質
一如預期,自置單位戶主的教育 程度普遍較高。2019 年,曾接受大專教育的自住業主比例 高達 37.8%,遠超於租住房屋戶主的 25.1%相應比例(圖 6)。 而 1997 年的相應比例分別為 22.0%及 13.5%,反映這兩個住戶 組別的教育差距,於過去 23 年温和地擴闊

同我講嘅都冇矛盾
我點解要老作同炫耀?
係呢到上車係藍屍、AA同樓奴啵
你捉呢個數據係無助評論不同時代下,置業係易左定難左,你係應該要比較1997或2020年,同樣水平學歷下既成功置業比率
以前有現金,咁你老豆老母買咗幾多層樓
入邊咪寫咗22%—》37.8%
但以前無咁難排到公屋居屋
基本上有小朋友排幾個月就有間公屋
跟手再轉埋居屋
閒閒地都500呎新樓
依家少左呢條路揀
85後置業率由百分之22跌到7.6
斷崖式跌左七成
咁即係要買一樣質素既樓
要躋身更高學歷之下
咁即係而家呢代置業更難
上一代既能力付出同回報係更輕鬆
都係果句:85後大學生唔難
95後講得通,但近年都開始有人上到車
但85年出世真係冇乜好怨
你條link冇你講嘅嘢
呎價以外,要睇埋利率
純粹講尺價唔公道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞