痴撚線,原來以前買樓咁撚難?

587 回覆
127 Like 480 Dislike
我老豆老母果個年代都係打份樓面工都買到,好羨慕
以前一個鐘有3600秒 而家一個鐘得60分鐘
不嬲都難
錯哂
當一個人30歲先買樓
你比嘅數據係1978年中位數
我當1978年30歲買樓 而家已經73歲
但事實上而家大家講緊嘅以前買樓好易 係講緊90年代買樓果班 食正經濟起飛 97 2000 2003 嘅不穩定性 收入高但樓價無點升

樓主一味揸住1978年嘅數字 居心叵測
我幫個fd計過 假設每人搵25k
應該算係有一半大學生搵到既數
兩個人加埋有50k
壓測下至少借到500萬
咁只係爭在首期多少既問題
假如target550萬樓(交通少少唔方便市區舊居屋 / 大西北私樓都有機會搵到)
首期連雜費當100萬
50k儲一半(未出黎住儲唔到一半真係唔好諗上車
一年就30萬
4年就會有首期
80年代40萬買600呎樓,當月入中位3000月儲一半=1500
40萬/1500=22.22年

而家當你平平地買500萬300呎舊樓,當月入中位26000月儲一半=13000
500萬/13000 =32.05年

唔講你計緊買大一倍既樓,打工收入淨儲full paid都講緊快十年
再加上用9按計根本就戇鳩按揭利率高當時銀行定期利率都唔低,呢個收入點會唔儲高成數啲去借9成首期?

其實無乜人話以前買樓係買棵菜咁撚容易,只係相對比現今一代的確係容易啲,至少月入中位數既人係有希望買到一個上車盤,而家26000

樓豬咪再開新post,好撚煩
我咪用1980年荃灣同 2021年火炭600呎單位比囉
盲?
人地講供樓你又講full pay,有幾多人可以full pay呀?
講到咁易買,咁點解仲有咁多老人家住公屋?
你有晒既定立場,同你討論唔到
無錯 樓主嘅數字根本唔係反映緊香港easy mode果廿年
以前好似冇壓力測試
聽過個阿叔講以前成份糧用晒黎供樓
捱得好撚辛苦但只要肯捱就供到
而家借多少少壓力測試已經fail
1980年 而家企係高地果班中產先啱啱出世
以前OT有補水㗎,而家OT
計穩陣姐
我上面都講咗 當一個有能力嘅人 30歲買樓
佢地1970出世 2000年果陣30歲 果陣人工去買樓絕對易過而家好多
點解咁多老人家住公屋 同易唔易買樓有乜直接關係
你又知啲老人家洗錢習慣?屋企關係?過去發生過咩事?
而你就將住公屋既老人家 假設晒因為全部都買唔起樓先至住公屋
除左老人家呢? 四五十歲上晒岸個堆呢?講緊九十年代
你仲拎住個80年 代20厘黎講?
70 80年代既以前,同金融風暴前既以前差好遠喎

不如講日佔時期啦
成日拎石油危機果期廿厘講, 持續左有幾耐呀
成個八十年代頭樓價基本橫行甚至跌
你果時儲錢銀行食息到八十年代後期點難買呀
中位數返一個月工買三呎呀
其實港島兩房都仲有一堆,係舊啲
1980年出世,咪可以食正2002-2007年沙士前後既人血饅頭,樓價負擔比例最輕鬆既時代,然後而家講風涼話,不斷抽取difficult time 去掩飾自己只係活係easy time既幸運兒,呢代人大約1975-1982年出世,完全係香港衰落既斷層
98-10年易係人都知
回歸,金融風暴,沙士,金融海嘯,咁都唔易就食得屎啦
我唔會駁,事實黎

但一直有人吹以前買樓好易,買樓好易
講到係呢十年先難咁
自己唔願犧牲,又想有錢買樓
就要怪父母怪社會怪世界
最撚睇唔起呢堆廢人
其實愉景新城都係講緊14-16k 實尺(11-13k建),唔明點解有人講到冇曬20k尺以下嘅樓

最慘唔係佢地easy mode
係佢地easy完將隻game轉做修羅場比而家啲後生玩
宜家又話98-10年易 係人都知
咁係咪易過宜家買樓好多呀
一直係度拎住個70年代15厘係度同2021年比
點知你自己都認 98-10年 比起宜家易買樓好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞