痴撚線,原來以前買樓咁撚難?

587 回覆
127 Like 480 Dislike
唔撚係呀 Ching我地好似平行時空
出邊搵裝修 排期排到暈
你就話無野撈

錶鋪開到好似7仔咁
你就話做錶都死
我回答既意思係指宏觀性既人生際遇
1970年出世既,略比1985後相對幸運少少
老豆老母真實例子由細睇到大 我會唔知有幾辛苦
信你個連登仔9up

同長輩傾多d計啦 個個都話而家死慳死抵都未必跟得上個樓價呀
咁以前做走鬼檔/地攤又真係唔難嘅,佳寶個老細都係走鬼檔賣生果起家,而家你敢賣都無人敢買
咁你到底想表達乜撚野
你老豆老母好辛苦得來幾層樓?
定老豆老母做下欄野都有幾層樓?

其實呢個年代都好多人做下欄野幾層樓
開網店, 賣相
我唔係為個人而批評
批評係一條時代公式
你計左樓價繼續升未?
一直有講,係你唔面對回應
1975至82出世既人最幸運,食正沙士後人血饅頭
最輕鬆上車輕鬆供樓
與時並進少少好無?
當年嘅走鬼檔, 2021 年可以開 ig鋪
大把人玩到幾層樓,

你肯做你敢做?
講到好撚易咁
呎價升左 15790/588 = 26.85倍
家庭中位數升左唔夠10倍,仲要雙薪家庭比例多咁多都唔同你計。以前現金出糧逃稅漏稅又唔同你計。
你冇問96
就等如1996年唔存在過?
一個1970年出世既人
一樣會生活係 95 96 97 98 99 00 01…………既時空
好痴線
點解有人可以死唔斷氣係咁loop自己既所謂見解比人駁完又講再駁再講
我post 左new York time 條link 話跌左一半
你可以塔飛機去問下美國佬
我自己玩錶,破過Rolex 最高拍賣價個Homan lam
我都有佢Facebook
我連佢點拍隻啡面Paul Newman 都知

成班友兩年前隔一排就係Whatapp 開箱 呢兩年靜撚哂,你同我講錶市旺?
所以咪話我地平衡時空
我見到係二手錶鋪開到7仔咁
熱門錶款 以前9折 依家就59折
以前貴金屬就正價
依家yml 就升左差唔多100%
1982年112萬購太古城3房 今以2130萬易手(2018)

成交單位為太古城春櫻閣中層B室,實用面積1015平方呎,建築面積1137平方呎,3房套間隔,坐享單邊全海景。業主以2130萬元將單位易手,折合平均實用呎價20985元。

王秀芬指,買家屬於用家。原業主於1982年5月以112萬元買入單位,持貨36年,帳面獲利2018萬元,單位升值18倍。

同一個單位未計折舊
1982年 : 家庭月入中位數 約$10000
2018年: 家庭月入中位數 約$22000

全香港人工只係升左唔夠兩倍
同一個單位未計折舊都已經升左18倍
咁都有得嘈?

補撚返條link 比你
班仆街買小幾多玩具你知唔撚知
幫我裝修個師傅自稱買咗三層樓,CLS
上一代邊有宜家 d消費模式
年年換 iphone mac耳機,
餐餐放題雞煲
一年幾個窮遊
你瀨邊個?
無肺炎 我係賺幾球一年
今年有機會蝕諗都無諗過可以仲仆街過上年
可以呀 首先你將個環境搬返去以前年代先囉

你咁撚樣假設廢up有撚意思咩
以前一樣有disco消費,一樣有買錄音帶……每個時代都有佢既娛樂開支,唔係淨係呢代人先掛住玩,客觀比樓價同工資水平,呢代最難買樓係合理既結論,造成呢個困難好大原因係政府惡意既殖民人口政策
85後時代公式
食到樓價兩浸升幅
19年加按買美股
21年移民
結論 以前買樓易好多
唔洗搵啲一單兩單係到嘈
單睇月入中位數同平均樓價已經知咩事
我屋企層樓最低講緊85-90萬 沙士後左右 屬於負資產

而家都爆左上去450萬以上

十幾年間升左5倍

問黎問去都無人答到 後生買唔到樓唔係供既問題

係你點儲都儲唔夠錢比首期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞