痴撚線,原來以前買樓咁撚難?

587 回覆
127 Like 480 Dislike
大把人呢個期間買
而家已經唔使做
所以我咪話你啱 咁多天橋 洗乜租樓
九成兒登仔都係中學雞,乜柒都唔識,一味口糠糠吹得就吹,1978-1980左右係咩世界點會知,個個以為香港當年已經係國際都會金融中心,搵錢好易?咪撚笑死人,唔識歷史都搵番啲舊戲睇吓先啦。嗰個年代有飯開都偷笑啦,仲諗買樓,兒登仔戇撚鳩鳩
回龜前實行高地價政策,因中方迫英方要預留儲備畀特區,最後肥彭好豪氣咁講,這儲備是埃及妖后的嫁妝,是英國留給港人的。
Don’t forget that 每年批地 50 公頃既條件
數都計埋、根本唔係佢講到咁易
佢同事30年前已經做緊呢行
我估都算有啲學歷啦
南昌南亞村
因為當年樓唔奢侈品
同埋用中位數計
依家都搵$26000供29000
一樣唔合理
呢啲幸運時代通常係大約1975-1982年出世既人,先有機會
你同1985後出世既人講2002-2007年夠唔夠膽入市,係風涼話
其實捱貴樓既1980年(即係大約1940年代出世)既人都唔會上連登
而家係連登講風涼話既正係幸運個代
即係大約1975-1982年出世,長大適齡結婚置業
食正沙士前後人血饅頭
樓價同收入同息口比例最輕鬆上車
呢班幸運時代,不斷搵difficult time 都洗唔甩你只係一舊幸運垃圾
呢個真 大學生轉工唔難
呢個主義好!
連登班垃圾日怨夜怨
無錢就努力工作喇 ,仲怨乜鳩
無人會睇佢過程幾辛苦 有結果買到樓就係贏家
唔係風涼話直頭係智障
計最大86年出世03年先17歲
一係讀緊書一係啱啱出嚟打工
買條春樓咩
咪係working lvl既工 市場上大把 東家唔打咪打西家
但連登怨聲好大
而家係2個人返工夾埋供都叫搞得掂
不過以前得1個返工,供2倍幾月薪,點計都計唔掂條數
先有結論,再找數據去支持自己既謬論,但quote埋d同自己結論有衝突既數據,c hing你唔係特登就係蠢,係特登就係蠢過豬西
Btw 個po 有少少concept 上唔係好啱
買樓難同供樓難係2回事嚟
40萬首期, 揾3k 蓄4皮嘢2,3 年就得
90萬首期而家揾3皮都要蓄至少5,6年

供就大家都難架啦
香港大把工唔洗OT
一份工做2-3年 之後轉工. 加得仲快過你升職
洗乜咁勤力係一份工死做
以前90年代之前. 銀行點會有30年按揭 依樣野.
利息又高.
無錯呀
所以真係計唔掂條數, 嗰陣揾1皮 人工嘅有幾多%人
睇落無1皮唔洗旨意供得起咁
咪係. 我依家供樓1.3XX %
90年代好似係6-8% 差天共地
租好過買

例如90年代中按息曾高達8至10厘,以按息8厘、當時普遍盛行的20年還款期計,每100萬元按揭,月供8364元,首月還款中有8成是利息,只有2成是還本,如利率不變,一直要到還款的第12年中,每月還本金額才會高於還息。

https://finance.now.com/news/post.php?id=689659
人地講緊買樓易
你講緊供樓難
兩者無矛盾
八九十年代
佢地屌我執著利息
以前利息貴,而家首期貴
大家都咁難咁貴

連登仔:我講既以前易買樓係03個陣
供唔起買撚毛咩
講到咁易,人人住私樓啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞