痴撚線,原來以前買樓咁撚難?

587 回覆
127 Like 480 Dislike
Top sales啲阿姨好似有佣金抽
同埋你都識講
過往三十年利息越黎越低
所以以前買樓其實係越供越輕鬆
而以後除非有負利率出現
如果唔係 都好難比少啲息
相反比多啲息既可能仲大d
咁計日常洗費以前條數都唔會咁大啦
2021年香港供樓入息比率> 1970 年香港供樓入息比率
呢個係政府數字黎
你講幾撚多廢話都改變唔到
唔洗三份,都係一份,好多前線工呢幾十年都改咗人工計法,搵少好多,淨係講幾年前搞罷工嘅巴士佬,日薪同月薪返一樣咁多時間,人工可以差一倍

以前做馬會馬伕都可以搵到十萬一個月,而家得返兩萬
原本都唔驚樓爆
但一見到樓豬呢啲post開始湧現就驚驚
02-07肯買樓都勁啦 邊有人夠膽入市
嗰陣時啲人唔興供 興儲
個個打幾份工 鐵人上身 搵到就放入銀行收成幾利息
然後比六七成首期咁買
幾個單位
full time gf + 年中無休都唔撚得啦
1976年家庭月入中位數$1200-1400
1981年家庭月入中位數$2000-3999

短短五年家庭收入升double, 自己打盲L左睇唔到問題所在?
我屋企盤生意80-90年代既 revenue有7位數 而家都係得番6位
樓主唔洗日日開post同兒登仔解釋
個撚個無了解過 就鳩up

成日話依家買樓難過以前 根本白痴
我係你之前個post都貼晒圖

又有d人又白痴到話咩可以唔洗
儲多幾年 唔洗借錢 就買到樓
用下個死人惱都知高利率就高通脹
連生活都成問題 仲講咩儲錢買樓 儲得黎層樓升鳩左啦

緊係有d兒登仔又衝出黎話
以前打份樓面 清楚都買到樓
我屌晒你地班白痴
時代進步 樓面 被定義左係基層工作
唔似80年代 無咁多高科技工作 都叫做下一般階層工作
依家既一般階層咪搵3-4萬 咁你就明
你唔好講話古代倒夜香都住獨立屋
盤古初開 你係老母到妹下妹下 都做大地主
見到排晒隊都開始驚啦97前個幾年都係咁
計埋,比5成首期都係到仆街
比8成首期都要供1500一個月
連登仔真係不學無術
咁樓上巴打 你依家打三份工 月入7-8皮 應該都唔難供樓
什至好快full pay
上面幾條友講「識人90年代幾個月買一層樓」,覆都廢事

我都玩厭,應該唔再出呢啲post

以為大家後生/黃,俾晒數據會說服到啲人
點知個個一直死撐,「冇人比一成,個個比5成以上
甚至full pay」, 再唔係就直接搬龍門講話我針住60-80年代

得啦,呢個年代一定最撚辛苦
唔講以為林鄭返左去50年前放寛1成首期
用返你數據去計,人工就升左差唔多10倍
呎價物價升左止唔止10倍?
試下10幾廿厘供30年
複利息學過未呀
中學未畢業?
佢地唔會考慮埋成個社會係咩情況
就咁拎樓價除人工同你講以前易以前易
講埋其他factor 出黎
就開始搬龍門
贏撚硬
呢d人智障黎
AA9會係到開post吹奏?
成效有幾大?
鳩up唔洗成本 你都經下大腦先
唔洗家母成日比人鬧生左個弱智仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞