痴撚線,原來以前買樓咁撚難?

587 回覆
127 Like 480 Dislike

昌盛洋樓 入伙日期由03/1979開始。呎價$800起
光超台洋樓 入伙日期由07/1978開始。呎價$924起
荃灣花園 入伙日期由09/1980開始。呎價$588起
福田大厦(深水埗)入伙日期由1980開始。呎價$900起
錦華大厦 入伙日期由01/1981開始。呎價$820起
美景花園(青衣) 入伙日期由03/1982開始。呎價$600起

1976年家庭月入中位數$1200-1400
1981年家庭月入中位數$2000-3999 (差距係double, 我當佢3000啦,計多咗佢)
2021年家庭月入中位數$26000

拎80年荃灣花園呢啲山旮旯地方黎做例子
40萬,比一成首期,20厘,供15年,一個月要供$6524。
40萬既樓價要用$1,228,371先供完
當銀行咁好死,同你做30年按揭,利息5厘,一個月都要供$2017。但以前銀行唔同你做20-30年,所以$2017呢條樓係冇呢回事。

2021年山旮旯地方應該要係粉嶺上水個啲啦,但廢事比連登仔屌,用火炭新樓做例子,$15790一呎。
900萬上車盤,比一成首期,2.5厘,供30年,一個月要供$29251。
900萬既樓用咗$12,767,845供完。

咁搵得中位數想係香港買樓就緊係on9啦,純粹拎客觀數字黎比較

搵$3000供$6524 vs 搵$26000供$29251
就咁睇數字好似以前難啲。綜合埋當然啲生活環境/水平差過依家咁多,個個早婚,生幾個仔,儲錢真係唔會易過依家。咁但係我冇係當年生活過啦,有經驗既爸打可以講解吓。

以前買樓易過依家好多?真係唔太覺

有錯請指出
樓主做咩瘋狂同兒登仔開戰
一定係PR狗,AA狗
現金出糧,唔計
tl:dr thanks in advance
秒撚咗樓主條on9
不嬲買樓都唔係易
只係連登仔廢就周圍賴
個個年代d人求奇有個地方住就得 d錢放定期 我阿爺個代 90年代搵緊幾萬一個月 而家得層自住樓 仲要食緊老本 當然最重要係俾大陸女人呃咗幾球野
依家地盤的士原來轉咗去銀行出糧?
佢地都搵30k一個月喎最少
馬鹿野郎
駁唔到就轉point?
之前唔係話以前買樓好撚易咖咩?
以前出去租樓住儲到錢 比首期係唔會比一成咁on9
宜家出去租樓你又儲到錢先算啦
以前排公屋易,入咗公屋再慢慢儲錢上車都得
而家要一步直上車先敢結婚
以前一日可以打幾份工 而家?哈 哈 哈
我呀媽咁耐以黎都係做售貨員

而家都係$4x 時薪

都有幾個單位渣手 有時睇數據真係無意思
以前有公屋、居屋做置業階梯, 而家邊有呢D歌仔唱~!?
又開始搬龍門了,一開始就話以前買樓好易。依家個個話睇數據冇用,以前上公屋好快,儲錢好易
咁你想點 個個年代都有個個年代嘅難處
1978年先有第一批居屋
見有堆人成日用謊言黎呃自己,覺得好好笑姐
冇想點,聽日繼續返工儲錢
荃灣花園而家建築面積尺價大概10k-11k。

以前搵錢易過而家好多,我都係聽老一輩同事講
你前提係利息貴

但係以前可以快快趣儲多啲首期
享樂年代
啲電話佔月入中位數>50%都可以賣到無晒貨
無得比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞