痴撚線,原來以前買樓咁撚難?

587 回覆
127 Like 480 Dislike
你講緊既對於75至82出世既人先做到
85後好多連入場上車都難,遑論加按
全部都係?
消費模式轉變有好多因素 係樓市升到癲既情況下 點儲都儲唔夠首期既 你會繼續儲?

你話而家既人大曬?
我身邊有朋友就係畢完業 屋企無負擔 出黎做野由低位一部部升職
唔大駛成日儲錢 到而家都唔敢講自己30歲前夠錢買樓
你地話果陣基層買樓難丫麻
我幾歲果陣住深水圳湯房
咪答你唔撚覺得 97前好難囉
識人做鋪裝修果啲真係仆得街
要賣樓周轉
就係同你講緊同輩人做緊嘅嘢我85後
計條數來睇啦
我真係唔撚信
當你朋友係譚仔阿姐18k人工,
你話無負擔有儲錢, 當儲10k
22 歲畢業8 年,
10k x 12個月 x 8 =96萬教下我點買唔到
好命 d揾到老婆 x2 = 192萬
揚海都買到啦
我唔會講你同我,而係就時代既宏觀性講,85後係好少可以做到你講既野,再post多次
https://www.hk01.com/%E5%9C%B0%E7%94%A2%E6%A8%93%E5%B8%82/593379/%E6%9C%AC%E6%B8%AF%E8%87%AA%E7%BD%AE%E5%B1%85%E6%89%80%E6%AF%94%E7%8E%87%E5%89%B5%E5%BB%BF%E5%B9%B4%E6%96%B0%E4%BD%8E-35%E6%AD%B2%E4%BB%A5%E4%B8%8B%E6%A5%AD%E4%B8%BB%E6%AF%94%E7%8E%87%E8%B7%8C%E8%87%B37-6
呢個係客觀既數據,你係咪老作,你係咪想炫耀,我係冇興趣理,樓價與收入比例不斷拋離,絕對唔係健康既社會現象
地盤用支票
已經計埋你以前比5成首期,一樣係供唔起
點樣易啲,不如你計條數比我睇
如果講比較緊full pay咪易啲囉
中位數同平均樓價
有冇計息呀?有冇計多咗幾多人做白領呀?有冇計社會環境好咗幾多呀?

搵樓價/中位數就計完,咁好多經濟學家可以收皮
你都可以一年出幾份paper
笑到仆街,佢死都要講85後慘
我幾個frd 91/92 都上晒車移晒民啦
咪又係top up/ hd仔
靠父母上車無難度
唉,繼續對啲新聞打飛機
搵啲濕鳩新聞去justify自己既失敗
正正因為你係佔大多數(no offense, 我都未買到樓,廢人一名)
新聞佬先日日寫呢啲廢文比你拎共鳴

咩咩20不吃不喝先夠錢買樓
咁計既話,我不吃不喝就4年儲到個首期
如果我搵咗條女一樣咁廢搵中位數,兩個一齊儲一半
4年一個首期(林鄭plan既話兩年)
上車有幾難?你答下我有冇計錯
又屈人靠父母
知唔知叫中位數 白領藍領幾多有咩關係?
唔用中位數唔通計誠哥?定只計你嘅指定單位?
唔計用社會大部份人做指標
去討論整體買樓係咪易左定難左?
咩叫社會環境做咩姐你
你覺得大部份人搵緊嘅人工冇參考性
你咪睇上四份位囉 已經代表75%
都唔知你做咩 係都要人認同你覺得樓好易買
人地比晒數據你又唔接受 係要討論你自己搵果幾個單位
瀨自己囉
讀書又唔勤力,大學又入唔到神科
未畢業已經一年去幾次旅行,年年轉新iphone
到出黎做野又唔好好搵工,搵份廢工又唔諗將來
放工日日返屋企打機打飛機,碌ig上連登,又唔增值一下自己
唔好好執下自己個樣,女朋友又識唔到

唔怪自己怪邊個
咩野同另一半一齊供,任何時代都適用,比較基礎要相同先有意義

至於我係咪大多數我唔會研究,因為九成幾人都係呢個大多數,7.6percent呢個數已經未扣除靠父幹而做業主既85後
82年16厘呀,洗唔洗我㩒計算機比你睇呀
你係咪中學冇比心機唔知咩叫利息?
其實八九十年代 香港黃金期 先最好。你睇個時 樓價/入息中位 依個ratio 係較 依加低。啲連燈仔成日話以前以前,其實暗指係八九十年代

係唔知點解樓主會拎番啲五六七十年代 黎講
咁一個人應該要買邊區同幾大嘅樓先答到你喎
你不如答我知唔知咩叫複利息啦
依家買樓利息比20-30%
80年代買樓比機200-300%呀
100萬既樓差計埋息比300萬先供完
唔好講息啦果陣係通脹
依家係滯脹

階層固化係常態不過70 至97 年真係黃色年代
唔比現金full pay? 一定要問銀行借錢?
嗰個年代月入5000 基本
邊年好易買呀,講比我聽,我得閒計比你睇
買樓淨係睇樓價/入息中位ratio
知唔知咩叫利息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞