痴撚線,原來以前買樓咁撚難?

587 回覆
127 Like 480 Dislike
又唔好咁講,香港係難過其他地方既
不過冇佢地吹到咁誇張囉
提出問題就等如賴?共產黨式誅心手段真係大唔到我不如啲食正沙士後人血饅頭既幸運baby boomer唔好賴85後賴社會,你地只係幸運,你地對香港既貢獻係同你得到既唔相稱,你遲十年出世命運都係我地既位置
咁你地咪返cctoy囉
https://www.hk01.com/%E5%9C%B0%E7%94%A2%E6%A8%93%E5%B8%82/593379/%E6%9C%AC%E6%B8%AF%E8%87%AA%E7%BD%AE%E5%B1%85%E6%89%80%E6%AF%94%E7%8E%87%E5%89%B5%E5%BB%BF%E5%B9%B4%E6%96%B0%E4%BD%8E-35%E6%AD%B2%E4%BB%A5%E4%B8%8B%E6%A5%AD%E4%B8%BB%E6%AF%94%E7%8E%87%E8%B7%8C%E8%87%B37-6

由廿幾percent忽然跌到7.6,呢個好明顯係政府政策連累下一代所致,7.6入面更加係冇扣除靠父幹,真正85後白手興家可以上車既睇怕冇2percent
咪撚玩啦 做錶跌左一半

https://www.nytimes.com/2021/09/08/style/watches-hong-kong.html?_ga=2.216917654.1084195453.1634361072-146433047.1633228366

以前係你ON 99 係屋村開間燒味鋪 都夠買地鐵上蓋特式戶
果陣同我老母係圍村 打地攤賣玉做起係比婆仔果個朋友 自己住己買公屋,一層啟德,一層上蓋三房

我老豆珠海走去澳門再游水去香港 賣西瓜又賣過, 廠又做過,我小學果陣 十萬銀起家 ,自己做D小生意依家玩到今年抄隻股都袋五球

我自己三層樓 好公道講句依家得撚咩
同埋今年市道係三十年最差,D樓唔跌仲升係神蹟
Ching 咪搞笑啦 90頭果班都三張野
每人搵4皮 兩個都8皮
買樓有咩難?
依家係大把人有錢 無買啫
你出去問下 30歲 香港6大大學學歷
手上連50都無既有幾多個
拋幾條問題出嚟有咩意思?
你可以答下解釋下同你論點有乜關係
領匯一早已經食盡晒屋村生意啲溢價,而家做屋邨舖同打份普通工冇咩分別,而且好多場淨係預大集團連鎖玩,你想入場都好難
曲直難分
你就真理,人地講就做媒
我地買果期樓價先係四百零萬(遠啲三百幾都有),兩條友供冇問題
唔係易,但一定唔係難

講緊啲fd九成係大學生
淨底果啲都係技術專業(維修醫療用品果啲)
但遲過85年出世就人工高,所以易買咗
係咪咁樣?
「首次置業人士的平均年齡亦推遲至44歲。」
er..... 我村校出身,大家公屋仔居多,有讀hd/degree個堆人
依家都已經有人上到樓,咁當然會有人好似你咁屌政府屌社會啦
咁佢地咪繼續住公屋唔儲錢囉

同埋97樓價夠癲啦掛?一定癲撚過依家啦
但個陣又點解35歲以下年輕世代戶主比例22%咁高?

97年個樓價去到2012先被追返,你既講係85年後出世既人開始難買樓,85年出世係2012年左右去到27/28歲,人工都一定高過97。

2012年,85年出世既人買樓 VS 1997年,70年出世既人買樓
邊個難啲?
再提一次
我係指85後開始非常困難
冇講過95後就好易
最幸運係大約1975至82出世既人
叫佢地去錶post問吓啲人幾歲啦
又去財經台問吓啲人個倉幾大啦

根本個個年代都難
但個個年代都有機會搵真銀
90後、00很易買啲
因為起薪人工高過85
85就一定最難買
80頭中沙士就係好彩
85中金融海嘯就係不幸?
13,16都有調整,又唔買?
85後做5年仲低過90後起薪
頂,85後而家係講緊換樓、一開二、加按玩美股、賣樓移民
沙士前加沙士既累積樓價跌幅係遠遠抵銷工資跌幅,海嘯後既QE再加香港身份證被支那QE正係導致樓價升幅遠超人工
一講85年出世多機會,佢就會話以前人工低
但75-82人工咩仲低,沙士大學生3000蚊都有
你話就係?
數據呢?
咪人身攻擊啦,人人際遇唔同咖
我都遲人一兩年起步
佢遲人十年姐
講到你老豆老母好撚易咁
你咁叻你試下自已起檔野出來賣玉賣西瓜啦
勁人唸辦法, 廢人唸藉口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞