住喺香港嘅鬼佬其實成日笑9香港人

430 回覆
1030 Like 52 Dislike
接觸過大把呢啲所謂expat根本就睇唔起當地人,大部分住係到咁多年呢一句廣東話都唔識,住係自己個еxpat bubble 到覺得高人一等
其中有個group都唔少藍絲expat啦
好心就唔好對鬼佬咁多幻想
以為個個支持民主自由
LinkedIn 勁多啦,其實勁想舉報晒去國安話佢哋反政府
佢地咁威,叫佢地死返去佢地國家
White scum
大部分香港人就算中產,佢地睇落都覺得係蟻民
好多都係用來討好你班崇洋港豬/新腥港人先請的,工作能力低人工高

例子:教師
係到商場補習社做外語老師,有啲連老師資格都冇係見佢鬼佬先請
人地係白人,係高級人種,得天獨厚,呢個世界係弱肉強食咖啦,人地係高級人種,食住你係正常咖喎
外國人揸外國護照,除非殺到埋身,唔係有幾多同你身同感受丫,你諗下你去外國,會唔會咁投入本地人既角度
住得喺香港既鬼佬多數都中產以上離地
離得地都做港豬架啦 人哋係既得利益者黎
諗起偽竹昇仔托哥
啲鬼佬英文老師NET (Native English Teacher)
10個有10個唔識教
全部都係happy English令啲細路開心就算

細個唔識 以為鬼佬教一定好啲
但實際 要用教自己母語做職業既 普遍都真係撈得好唔掂先會咁做
加上鬼佬自己本身應試能力又廢(對比東亞學生)
所以啲鬼佬教英文都好hea
鬼佬真心好多廢到仆街 當然勁都好勁 但之前同成班加拿大d IT狗夾野成班打邊爐咁 最後有個當地香港人先搞得掂
其實咪又係香港人自己做成
如果唔係咁崇洋媚外咪會養成哩班人

仲有d 白人就算經歷過2019
都可以唔知有藍黃嘅分別
但又會話好支持,話香港年輕人好勇敢
估計係食黃絲妹妹招數

利申: 都有偶過好多正常白人知咩事同識尊重
expats離地好正常
見過reddit有人問話自己垃圾學位差成績畢業,無教學證書加經驗,照有亞洲國家人請做英文老師
佢本身好似係本地人
支持共產黨將香港所有白人嘅資產被共同富裕
再驅逐出境
同意
大陸人笑香港人 連登仔: 屌你老母 支那豬 牆國人
外國人笑連登仔 連登仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞